Llocs d’interès, rutes i itineraris

Navigation Bar

Ermita de Sant Mateu

Above Content Body

Content Core

L'ermita corona el cim del turó de Sant Mateu, amb accés a través d'una pista de terra que surt de Vilassar de Dalt o bé per una altra que enllaça amb Premià de Dalt passant per la Cadira del Bisbe. L'últim tram s'ha de fer a peu.

Construïda, probablement, per sacralitzar una zona pagana, la capella és un edifici romànic d'una sola nau coberta amb volta de canó, amb absis semicircular, que té finestra de doble esqueixada. L'aparell, als trams més baixos, està ben alineat i té bona mida. La capella està documentada des de l'any 993. En una visita pastoral de 1498 es consigna que es troba en estat ruïnós però es degué restaurar poc després ja que al segle XVI tornava a tenir culte.

En aquesta reatauració es degué escapçar la nau, ara força curta en relació a l'absis, i amb una façana ben senzilla. És curiosa la disposició del campanaret d'espadanya, perpendicular a la façana.

Al costat de la capella hi ha l'habitatge de l'ermità, on va néixer l'insigne historiador mossèn Mas i Domènech, encarregat de l'Arxiu Capitular de la Seu de Barcelona (1900-1936).

Per la diada de Sant Mateu, al voltant del 21 de setembre, s'hi fa un tradicional aplec sardanista.

FONT: Imma Gimferrer, directora del Museu de Premià de Dalt

  

      

Below Content Viewlet

Document Actions