Tradicions

Navigation Bar

Aplec de Sant Mateu

El diumenge més proper al 21 de setembre, festivitat de Sant Mateu, es celebra l'Aplec de Sant Mateu, festa l'origen de la qual es perd en el temps, i s' obren les portes de la capella.

Above Content Body

Content Core

La capella de Sant Mateu està situada en el punt més alt de la carena de St. Mateu, a 495 m. d'altitud de la Serralada Litoral, situació estratègica que proporciona magnífiques panoràmiques de la costa i de l'interior.

Documentada des de l’any 993, l'edifici  està orientat a llevant. És d'una nau quadrada, coberta amb volta de canó i absis semicircular, teulada àrab a dues aigües, coronada per un campanar d'espadanya, d'un sol ull i orientat en sentit contrari a la façana.  

Consta que l'any 1498 la capella es trobava en ruïnes. L'any 1578 es va escurçar la nau que devia ocupar tot el que enguany  és l'atri d'accés, i es va modificar la façana principal. Aquestes diferents etapes constructives poden observar-se clarament en la paret nord de la capella. Recentment, l'any 1949, va ser restaurada de nou.

Tot i que la construcció de l'edifici adossat, es va realitzar durant el segle XIX, la documentació testimonia la presència d'un donat a mitjan segle XI; a partir de l'any 1507 ja es parlarà d'eremites i de capella ermitana.

Cal destacar que és en aquesta ermita, on va néixer mossèn Mas i Doménech (1860-1942), encarregat de l'Arxiu Capitular de la Seu de Barcelona i autor de nombrosos estudis sobre Premià de Dalt.

FONT: MUSEU DE PREMIÀ DE DALT 

  

 

Below Content Viewlet

Document Actions