El poble
Above Content Body
Content Core
Premià de Dalt es troba a la part mitjana/baixa de la comarca del Maresme, a 22 km. al NE de Barcelona i a 9 km de la ciutat de Mataró. El seu terme municipal és gran, ja que té una superfície de 6,6km2. Al nord limita amb Vallromanes, a llevant amb Vilassar de Dalt, a ponent amb Teià i al migdia amb Premià de Mar. Destaca dins el terme el bosc amb el jaciment iber de la Cadira del Bisbe i diferents turons amb vistes sobre el Mediterrani.
Els nombrosos boscos que cobreixen les muntanyes del terme són bàsicament de pins i alzines, els quals han ocupat progressivament moltes de les terres que fins ben entrat el segle XX havien ocupat vinyes i altres terres de conreu. L'agricultura però ha disminuït molt en els darrers anys i avui la que resta és producció de flor i planta.
Centre urbà, barris i urbanitzacions
El nucli urbà es troba al voltant de la Riera de Sant Pere/carretera a Premià de Mar/carretera d'Enllaç, estructurat a partir de l'església parroquial de Sant Pere i la zona de la Fàbrica, l'eix comercial de la vila que connecta l'Ajuntament amb l'Escola Marià Manent, Biblioteca Jaume Perich i Escala, Casa de Cultura Can Figueres i Escola Bressol Municipal.
Premià de Dalt s'estructura en quatre grans barris: nucli antic, barri del Remei, barri Santa Anna – Tió i barri de La Floresta. El municipi ha crescut a través de les urbanitzacions (Can Figueres, Puig de Pedra - Sot del Pi, Les Pèrgoles, Can Verboom...). La zona esportiva municipal i l'institut de secundària són el nexe comú d'integració dels diferents barris i zones de Premià de Dalt. Podeu consultar els diferents equipaments municipals en aquest enllaç.
Polígons industrials
A banda disposa dels polígons industrials Buvisa, Feliu Vila i Montseny, i La Suïssa; l'Espai La Fàbrica i l'Espai avinguda Pedra Blanca, són dos àmbits on hi ha diversos establiments comercials.
Del total d'habitants, 10.532 l'any 2023, 5.241 són homes i 5.291 dones. 7.813 són nascuts a Catalunya; 1.749 a l'Estat espanyol i 970 a l'estranger. Pel que fa a la immigració, aquesta representa un 6% de la població, la majoria provinent del nord d'Àfrica, un percentatge inferior a la mitjana de la comarca del Maresme (13,9%) i de la mitjana de Catalunya (17,1%).
Mercat ambulant
Cada dimarts al matí, de 8 a 14 hores, a la Petanca, al barri Santa Anna - Tió, acull el mercat setmanal i la deixalleria mòbil, la qual està al barri del Remei els dijous al matí, i a l'Espai la Fàbrica els diumenges al matí.
Comunicacions
Premià de Dalt està comunicat per una línia regular d'autobusos que connecta amb Mataró i Barcelona, i 3 autobusos que comuniquen amb Barcelona a 1a hora del matí. També disposa d'una línia que connecta els diferents barris amb l'estació de Renfe de Premià de Mar, la línia C-14 que és gratuïta per als joves, gent gran i persones amb discapacitat reconeguda per la Generalitat de Catalunya. A banda, pel jovent els divendres hi ha un Bus Nit que els transporta gratuïtament -amb inscripció prèvia- a la zona d'oci nocturn de Mataró.
Patrimoni Local
Quant a Patrimoni, a banda del jaciment iber, cal destacar un objecte singular i únic al món: el plat de Circe, localitzat en unes excavacions a Can Verboom i que representa una escena de "L'Odissea" d'Ulisses. La troballa és el motiu d'una celebració un cap de setmana de setembre, concretament "UlissesxEndofest" en què es programen diverses activitats socials, culturals i de lleure per a conèixer aquest objecte patrimonial i la història de Premià de Dalt en un ambient familiar i distès però alhora històric i pedagògic i, alhora, es recaptem fons per a la investigació de l'endometriosi.
Maresme, irresistiblement inexplorat