Llocs d’interès, rutes i itineraris

Navigation Bar

Can Verboom i plaça Jordi Pujol i Soley

Above Content Body

Content Core

És una masia  rehabilitada en moments diferents que coincideixen amb els canvis de propietat. Presenta dues parts ben diferenciades: d'una banda, l'edifici més antic, d'època medieval, orientat a llevant, de teulada a dues aigües amb portal dovellat, finestres gòtiques, i una imponent torre de cinc plantes. Conegut documentalment com a can Partellà.

El segon, és un edifici afegit al primer, formant angle i orientat a migdia. És probable que fou adquirit arrel de les confiscacions portades a terme després de la Guerra de Successió, per Pròsper Werboom, general i enginyer al servei de Felip V que va projectar la Ciutadella de Barcelona i que fou capità general de Catalunya (1737-38). Per la seva vinculació amb la dinastia dels borbons és conegut com a “Can Borbon”. Hi visqué només 8 anys perquè l'any 1744, Francesc Ribas, llibrer de Barcelona, li va comprar la propietat.

Finalment, l'any 1882, Joan Grasses va adquirir el mas que vengué alhora als propietaris actuals. Va ser en aquell moment quan es va afegir el cos orientat a sud, amb la torre del rellotge i el magnífic barri barroc, de l'accés a llevant, amb l'escut amb les inicials [J G]. Per unificar ambdós edificis es van esgrafiar les façanes amb motius geomètrics de colors vermell i negre (encara es conserva una mostra a la part superior de la façana de llevant) i es va refer el ràfec a sardinell.
Just al costat, l'any 2006 es va crear la plaça Jordi Pujol (amb una escultura de l'ex President de la Generalitat a càrrec de l'artista local Xavier Martos), una àmplia zona verda pública, situada al costat de la zona esportiva municipal, a sota de la qual hi ha un dipòsit d'aigua per a Premià de Dalt i Premià de Mar.

 

FONT: Imma Gimferrer, directora del Museu de Premià de Dalt

 

Below Content Viewlet

Document Actions