Al supermercat, duu la carmanyola!

Navigation Bar

Al supermercat, duu la carmanyola!

Recuperar la tradició de tornar envasos, menys deixalles i sobrecostos per al consumidor. Aquest pas rellevant en la lluita contra el plàstic d'un sol ús, s'ha aconseguit gràcies al treball liderat per la fundació Rezero, amb el finançament de l'Agència de Residus de Catalunya, i amb el suport de l'Agència Catalana del Consum i de la Direcció General de Comerç, entre d'altres organismes.

Above Content Body

Content Core

Dimecres 24 de novembre de 2021, en el context de la Setmana Europea de Prevenció de Residus, es va presentar un acord clau pel foment de la reutilització i la lluita contra el plàstic d'un sol ús als establiments comercials. Ametller Origen, La Sirena, Veritas, Condis, Sorli, Grup Llobet, el Gremi de Carnissers i Xarcuters de Barcelona i Província, el Gremi de Peixaters de Catalunya i el Gremi de Carn de Barcelona han estat els primers que s'han compromès a facilitar als clients que reomplin els seus propis envasos de productes disposats a granel com la carn, el peix, els llegums, els ous, els sucs o altres aliments.

Content Core

L'acord per primer cop reconeix les persones que fa anys demanen poder comprar sense endur-se envasos de plàstic d'un sol ús a casa i que moltes vegades s'han trobat impotents en trobar-se amb la negativa per part d'alguns establiments.

Aquest pas rellevant en la lluita contra el plàstic d'un sol ús, s'ha aconseguit gràcies al treball liderat per Rezero amb el finançament de l'Agència de Residus del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i que també ha comptat amb el suport de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària i la Direcció General d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia; així com també del Departament d’Empresa i Treball, per mitjà de l'Agència Catalana del Consum i la Direcció General de Comerç; i de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, l'Institut Municipal de Mercats de Barcelona i l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Aquesta mesura contribueix a revertir la situació actual de la generació d'envasos d'un sol ús, en què cada català i catalana produeix una mitjana de 527 quilograms de residus a l’any -segons dades del 2019-, dels quals més de la meitat van directament al contenidor de resta. Una situació que és, en part, conseqüència de la introducció al mercat de productes d'usar i llençar sovint innecessaris i difícils de reciclar i que generen una gran quantitat de residus.

Aquest acord s'avança a un nou marc normatiu que està en procés tant a nivell estatal com català. Per una banda, en l'esborrany del Reial Decret d'Envasos, presentat pel Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic i que  es preveu que s'aprovi a mitjans de l'any 2022, incideix que els establiments hagin d'acceptar els envasos dels seus clients. D'altra banda, el Ministeri de Consum treballa en un altre reial decret que també recull que es permeti l’ús d’envasos reutilitzables aportats per la mateixa persona consumidora.

En darrer lloc, aquest acord vol impulsar que la futura llei catalana de residus contempli mesures i objectius molt més ambiciosos en la reducció dels envasos d'un sol ús.

Below Content Viewlet

Document Actions