'Digues prou a l'LGBTIfòbia!'

Navigation Bar

'Digues prou a l'LGBTIfòbia!'

Fruit de la situació excepcional de confinament per la COVID19, algunes persones LGTBI estan patint una especial vulnerabilitat i experimentant sentiments d'angoixa, estrès, soledat o depressió.

Above Content Body

Content Core

Amb motiu del 4t aniversari de l’aprovació de la Llei 11/2014 per a garantir els drets LGBTI i per erradicar l’LGBTIfòbia, la Generalitat i Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) van elaborar la campanya “Digues prou a l’LGTBIfòbia” amb motiu del 4rt aniversari . L’element principal d’aquesta campanya va ser un comboi dels ferrocarrils decorat amb un vinil per a donar a conèixer a la població la diversitat d’orientació sexual, d’identitat de gènere i promoure la denúncia de fets LGBTIfòbics. El tren rva recórrer la línia Barcelona-Vallès durant 9 mesos.

Què es pot denunciar?

La campanya animava a denunciar qualsevol fet discriminatori originat per motius d’orientació sexual, identitat o expressió de gènere. Poden ser fets de caràcter lleu, greu o molt greu, recollits al Codi penal que poden seguir la via policial i judicial, o també poden ser objecte de sancions administratives.

Es consideren fets de caràcter lleu aïllar, rebutjar o menysprear en públic persones per motiu de l’orientació sexual, la identitat o l’expressió de gènere. Així com humiliar i incitar, de manera intencionada, a la violència contra persones o les seves famílies per causa de l’orientació sexual, la identitat o l’expressió de gènere, per qualsevol mitjà, inclosos els mitjans de comunicació, els discursos i les intervencions públiques, que també poden arribar a ser considerats greus segons el cas.

Fer malbé o destruir objectes i propietats de persones o de les seves famílies a causa de l’orientació sexual, la identitat o l’expressió de gènere, si no constitueixen delicte o falta penal i impedir a una persona, de manera intencionada, poder fer un tràmit o accedir a un servei públic per causa de l’orientació sexual, la identitat o l’expressió de gènere són fets considerats greus.

I fets com l’assetjament i l’agressió de persones o les seves famílies per causa de l’orientació sexual, la identitat o l’expressió de gènere són considerats molt greus. A més, convocar espectacles públics amb l’objectiu d’incitar a l’odi, la violència o la discriminació cap a les persones LGBTI la discriminació múltiple i la victimització secundària incrementen un grau el tipus d’infracció que estableix la Llei aprovada. I qualsevol discriminació o assetjament per l’orientació sexual, la identitat o l’expressió de gènere en l’àmbit laboral (com durant la selecció i promoció de personal, el desenvolupament de les tasques, etc.) és una infracció i ha de ser investigada i, si cal, sancionada, d’acord amb la legislació laboral.

Com es pot denunciar?

Per denunciar fets LGTBfòbics podeu fer-ho presencialment, per telèfon o per internet:

– A l’Àrea LGBTI del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies (935 517 717).

– A través del web del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies o per correu electrònic als Mossos d’Esquadra.

– Trucant al 112.

– O a qualsevol de les seus dels Serveis Territorials del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies: Lleida (973 703 679), Terres de l’Ebre (977 594 053), Barcelona (935 544 246), Girona (872 975 958) i Tarragona (977 241 935).

Llei per garantir els drets de les persones LGBTI

Des de l’aprovació de la Llei 11/2014, Treball, Afers Socials i Famílies, en col·laboració amb altres departaments de la Generalitat, el món local i el teixit d’entitats LGBTI, ha impulsat diverses actuacions com la creació de la primera xarxa europea de Serveis d’Atenció Integral (SAIS) territorials i locals de persones LGBTI o la subscripció de 50 acords de col·laboració amb els ens municipals per desplegar polítiques públiques LGBTI.

A més, la Direcció General d’Igualtat en col·laboració amb diversos departaments de la Generalitat ha endegat més de 200 accions per prevenir la LGBTIfòbia i atendre les persones que necessitin acompanyament i suport. En aquest sentit, també s’han signat 7 convenis i 15 protocols interdepartamentals per desplegar la llei 11/2014.

Finalment i pel que fa a les xifres, s’han expedit més de 500 targetes sanitàries amb el nom sentit de persones trans*, ateses als SAIS. I en aquests 4 anys, la Direcció General d’Igualtat ha atès més de 1.000 incidències de persones LGBTI en relació a la salut, l’educació, el mercat laboral i serveis socials.

 

 

Below Content Viewlet

Document Actions