Festival de Música del Maresme

Navigation Bar

Festival de Música del Maresme

L’Orquestra de Cambra Catalana la dirigeix el mestre Joan Pàmies, que va ser el seu fundador l’any 1986. Al llarg de la seva trajectòria l’orquestra ha ofert més de sis-cents concerts arreu del món. L’Orquestra de Cambra catalana és l’orquestra oficial del Festival de Música del Maresme i ofereix un cicle de concerts a Premià de Dalt al llarg de l’any que determinen la seva programació. Compta amb un extens repertori dedicat especialment, a la interpretació i la divulgació de la música catalana. Un dels seus principals objectius és el d’apropar la música a tots els segments de la població. Rep el suport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i l’Institut Ramon Llull.

Above Content Body

Content Core

El Festival de Música del Maresme, declarat d'interès comarcal pel Consell de la zona, va arribar l'any 2017 a la seva quarantena edició. Està impulsat des de Premià de Dalt pel Consell Pro Música -abans Patronat-, amb la col·laboració de l'Escola Municipal d'aquesta disciplina, i ofereix des del maig fins al setembre un seguit d'activitats que abasten diverses poblacions.

 

 

 

Cada estiu hi ha una programació de primer nivell per a tots els gustos, des de concerts de rock fins a composicions clàssiques, cant coral, ritmes, gospel, jazz, etc., repartida per diferents municipis. Es tracta d'una interessant proposta d'una qualitat indubtable que es perllonga fins al setembre, completant amb el festival Jazz en la Nit l'oferta musical de l'estiu a Premià de Dalt. Des de fa ja uns quants anys, els concerts se celebren als jardins de diferents masies del poble o a indrets emblemàtics com per exemple l'Ermita de Sant Sebastià, dins del cementiri municipal, un fet que també serveix perquè el públic conegui el Patrimoni local.

 

44è Festival de Música del Maresme (Premià de Dalt Media)

Concert amb Gòspel Project (Premià de Dalt Media)

 

 

42è Festival de Música del Maresme (Premià de Dalt Media)

 

Dúo Còclea presenta la seva música a la Parròquia

 

Concert de Nadal 2023 amb l'Orquestra Catalana de Cambra

 

 

Gènesi del festival
Un jove músic que havia culminat la seva formació a Europa (Brussel·les, Stuttgart…) i passava els seus estius a Premià de Dalt -Joan Pàmies, fins avui director artístic i impulsor del Festival-, amb el desig de promoure la música clàssica posant-la a l’abast de tot el poble va tenir la idea d’organitzar un Festival de Música a Premià de Dalt. Però la idea era més ambiciosa; pretenia, a més, i amb ell els col·laboradors a qui ràpidament encomanà el seu entusiasme, involucrar-hi els infants i els joves, celebrar col·loquis entorn de l’art en general i de la música en particular, la constitució d’una orquestra del Festival…

I, a més, manifestava la voluntat d’eixamplar la iniciativa a l’àmbit comarcal, bo i mantenint com ha explicat sovint Jesús Fuxet, un dels iniciacors de l’aventura, “el nostre poble- Premià de Dalt- com a punt d’irradiació fecunda que n’asseguri la consolidació i la continuïtat i refermant l’apassionant repte de col·laborar activament al despertar cultural del nostre país”.

Totes aquestes propostes queden reflectides en el text que Joan Pàmies va adreçar a diverses persones de Premià de Dalt i on consten els “principis fundacionals”:

“La necessitat de fomentar l’interès i la sensibilitat envers les Arts i concretament en el camp de la música, com també la d’obrir nous canals de relació i comunicació entre tot el poble ens mou a dirigir-nos a vostè (vostès) per tal d’aconseguir el necessari ressò i perquè també és faci seva aquesta proposta d’un Festival de Música a Premià de Dalt.

El projecte consisteix a dur a terme una setmana d’activitat musical que té com a punts importants els concerts que se celebrarien a l’ermita de la Cisa i el concert de caràcter multitudinari que -com a cloenda- tindria lloc a la plaça de la Vila.

A més dels esmentats concerts i per tal de crear l’ambient veritablement musical que servís d’informació i divulgació, es pensa que fóra interessant l’estada entre nosaltres d’alguns artistes participants amb la finalitat que una part del treball preparatori dels concerts es fes aquí. Així, en els assajos públics, les persones que ho volguessin tindrien l’oportunitat de contactar amb el músic i veure de prop el món de l’intèrpret.

S’ha pensat, a més, dedicar una sessió matinal als menuts: audició d’obres o extractes assequibles als infants, amb exemples musicals, etc.

Igualment, la celebració de de col·loquis o debats entorn de l’Art en general i de la Música en particular, que fóra un mitjà important per a la comprensió de la música i el fenomen musical.

Per a aquest projecte comptaríem amb la participació d’artistes reconeguts nacionalment i internacionalment, Marçal Cervera, Quartet de Friburg, etc. que amb plaer col·laborarien en aquesta experiència.

Per a cobrir les despeses (propaganda, lloguer de piano de cua, retribució i manutenció d’artistes participants, retribució de l’Orquestra de Cambra de Barcelona, sincronització i diversos), per a fer el Festival s’ha fet un càlcul de 450.000 pessetes, aproximadament.

Es proposa la creació d’un Patronat presidit per l’Il·lustre Ajuntament del poble i format per Corporacions, entitats i particulars amants de la música i desitjosos de contribuir a la seva difusió.

Aquest Festival tindrà lloc dins la primera quinzena de juliol d’enguany. L’organització seria a càrrec d’Arts i Lletres de la Societat Cultural Sant Jaume i la direcció, de Joan Pàmies.

L’organització del Festival, amb la infraestructura corresponent, va trobar aixopluc en la secció “Arts i Lletres” de la Societat Cultural Sant Jaume de Premià de Dalt, entitat centenària, que ja l’any 1977 era el centre neuràlgic del nucli antic de la població. Aquesta secció, doncs, es va fer càrrec oficialment del Festival durant les seves primeres edicions. D’aquesta manera, Arts i Lletres es constituïa en garant de l’aventura i les autoritats del moment tenien solucionat el “problema”: podien acceptar fàcilment la creació d’un festival organitzat per una entitat del poble, més quan els organitzadors havien buscat uns patrocinadors que garantien la neutralitat del projecte.

Amb el desig de donar el màxim prestigi al certament, el pare de Joan Pàmies va redactar un escrit adreçat a la reina Sofia demanant-li que acceptés la presidència d’honor del Festival, i la va acceptar.

“30 anys de música clàssica al Maresme 1977-2007″.
Mariona Borràs i Padró
Patronat Promúsica de Premià de Dalt

Below Content Viewlet

Document Actions