Una nova tecnologia permet fer proves a l’Hospital de Mataró per millorar el diagnòstic i l’estudi de tumors
Above Content Body
Content Core
L’Hospital de Mataró ha adquirit un nou equipament que permet la realització de proves més complexes i precises, que contribuiran a millorar el diagnòstic i l’estudi de patologies digestives i pulmonars, sobretot tumors i neoplàsies que tenen conseqüències importants, especialment en el risc de progressió de la malaltia.
La setmana passada, el Servei d’Aparell Digestiu va realitzar la primera ecoendoscòpia digestiva a l’Hospital de Mataró. Una fita important, ja que es tracta d’una tècnica que s’ha fet imprescindible en l’estudi de tumors digestius, en el diagnòstic i tractament de lesions internes de l’esòfag, estomac, intestí i còlon, i patologies pancreàtiques, entre altres indicacions. Es tracta d’una tècnica d’alta complexitat que combina l'endoscòpia i l'ecografia i que permet visualitzar i obtenir imatges detallades del tracte gastrointestinal i òrgans adjacents, com el fetge, pàncrees, vesícula biliar, via biliar i ganglis limfàtics i, si és necessari, extreure biòpsies pel seu estudi. Amb la posada en marxa del nou equipament, es podran fer fins a 200 proves anuals i l’objectiu és poder pal·liar les demores que actualment existeixen, ja que totes les ecoendoscòpies s’havien de derivar, fins ara, a Badalona.
Per la seva part, el Servei de Pneumologia iniciarà en breu la realització d’ecobroncoscòpies a l’Hospital de Mataró, una prova que els pacients també havien de fer-se fins ara a l’Hospital Germans Trias. També coneguda com a EBUS, es tracta d'una tècnica d'alta precisió que permet, de manera ràpida i mínimament invasiva, el diagnòstic de patologies pulmonars. Principalment, ajuda a diagnosticar el càncer de pulmó i a determinar simultàniament l'estadi de la malaltia, ja que es pot obtenir de manera precisa una mostra per punció dels ganglis limfàtics. Així mateix, mitjançant la ecobroncoscòpia, és possible identificar altres alteracions dels ganglis limfàtics i anomalies en els òrgans del mediastí. Es preveuen fer fins a 100 proves anuals.
Aquestes dues proves són mínimament invasives i es realitzen amb la sedació del pacient, que no requereix ingrés hospitalari i pot marxar a casa poques hores després de l’exploració.