Notícies

Navigation Bar

"Una copa i prou. Per provocar un accident n'hi ha prou amb una copa"

L'única taxa d'alcohol segura si s'ha de conduir és la 0,0. L’any 2019, un de cada cinc conductors morts a Catalunya havia consumit alcohol

Above Content Body

Content Core

La campanya de sensibilització viària que posa en marxa el Servei Català de Trànsit (SCT) té com a objectiu la prevenció i la reducció d’accidents i víctimes a les carreteres catalanes com a conseqüència del consum de begudes alcohòliques i drogues.

Farà servir el lema “Una copa i prou. Per provocar un accident n’hi ha prou amb una copa”, i posa èmfasi en el fet que si s’ha d’agafar un vehicle, no s’ha de consumir res d’alcohol.

L’SCT recorda que el consum d’alcohol no està associat només a l’oci nocturn ni al col·lectiu dels joves, sinó que també es produeix en dinars o trobades familiars o amb amics, en un context en què el seu consum està socialment més acceptat. Cal recordar: 

  • El consum de begudes alcohòliques provoca alteracions físiques i psicològiques que perjudiquen greument la conducció segura.
  • El consum d’estupefaents també altera les condicions físiques i psíquiques comportant un risc greu per a la seguretat dels usuaris.

El concepte creatiu de la campanya es basa en una metàfora visual que mostra com es trenca una copa de vi per reflectir els danys irreparables que pot comportar el consum d’una única copa d’alcohol. El  missatge de conscienciació que es vol transmetre és clar: tot i que se circuli amb una taxa d’alcoholèmia dins dels marges legals permesos actualment (0,5 grams per litre en aire espirat per als conductors generals), el risc d’accident es pot incrementar atès que les condicions psicofísiques ja es veuen alterades.

L’any 2019, un de cada cinc conductors que va perdre la vida en un sinistre havien pres alcohol, en concret el 20,5% (aquest percentatge ha disminuït 12,8 punts respecte del 2018), segons dades de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya.

Aquest 2020, l’alcohol i les drogues suposen en 4,8% del total dels factors concurrents dels sinistres amb víctimes en vies interurbanes. D’altra banda i pel que fa a les xifres de conductors reincidents, el 2019, un 5% del total d’infractors per consum d’alcohol i/o drogues acumulaven 2 o més sancions per aquest tipus d’infracció.

Circular amb una taxa d’alcohol superior a la permesa comporta unes sancions administratives i també poden ser penals. Tampoc es pot circular amb un vehicle amb presència de drogues a l’organisme. A més, la negativa a sotmetre’s a les proves policials de consum d’alcohol o drogues es considera delicte. 


Below Content Viewlet

Document Actions