Notícies

Navigation Bar

Tu també pots tancar el dol

Campanya de la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu de fer una crida per inscriure les persones desaparegudes de la Guerra Civil al Cens de persones desaparegudes

Above Content Body

Content Core

La campanya 'Tancar el dol', que ara es presenta, està dirigida a totes aquelles persones que vulguin buscar algun familiar desaparegut durant la Guerra Civil o el franquisme.

La campanya vol fer una crida perquè els ciutadans inscriguin els familiars no localitzats al Cens de persones desaparegudes i facilitin mostres d’ADN per incloure-les al Programa d’identificació genètica. Això ajudarà a identificar les víctimes que encara romanen anònimes. Actualment, el nombre de perfils genètics de persones desaparegudes és de 2.774, una xifra baixa, atès que les víctimes inhumades de la Guerra Civil i la dictadura són al voltant de 20.000.

Inscripció al Cens i al Programa d’identificació genètica

La inscripció al Cens, així com la participació al Programa d'identificació genètica, és gratuïta i permet donar una mostra d'ADN de la família per poder cercar el familiar entre les restes de persones que es recuperen en les obertures de fossa o les recollides de restes en superfície.

L’extracció en un frotis bucal, un procediment indolor i ràpid que es pot dur a terme al Laboratori Genètic de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron o bé mitjançant un kit que s’envia per correu postal.

La Generalitat de Catalunya va crear, l'any 2007, el Cens de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme. Les famílies que tinguin un familiar desaparegut poden inscriure'l en aquest Cens, que permet cercar documentació i informació sobre el possible destí del familiar, i participar en el Programa d'identificació genètica, que possibilita poder identificar les restes recuperades en les diverses intervencions en fosses amb les mostres d'ADN de les famílies que cerquen un familiar.

La inscripció al Cens, així com la participació al Programa d'identificació genètica, és gratuïta i permet donar una mostra d'ADN de la família per poder cercar el seu familiar entre les restes de persones que es recuperen en les obertures de fossa o les recollides de restes en superfície.

Actualment hi ha inscrites al Cens de persones desaparegudes més de 6.300 persones. Es calcula que a Catalunya encara hi ha al voltant de 20.000 persones inhumades en fosses comunes. El Programa d'identificació genètica ha permès identificar les restes de 18 persones i retornar-les a les seves famílies, que les han pogut homenatjar i dignificar, i alhora elles han pogut tancar el dol.


Díptic de la campanya

Below Content Viewlet

Document Actions