Tot OK?, una nova eina per detectar casos de violència infantil
Above Content Body
Content Core
Tot OK? és un nou servei on la ciutadania pot comunicar sospites o situacions de violència contra nens, nenes i adolescents.
És una ampliació del telèfon Infància Respon (116 111) que incorpora un xat en línia i el servei de missatgeria WhatsApp, en fase de proves.
Tot OK? és un servei públic, confidencial i gratuït que opera les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any.
Està dirigit a cinc tipus d’usuari: “nens i nenes”, “adolescents”, “joves”, “professionals de l’àmbit de la infància” i “ciutadania”, amb llenguatge adaptat a les edats i els coneixements.
Persegueix els objectius següents:
- Fer aflorar situacions de risc, especialment entre infants i adolescents.
- Adaptar els canals de comunicació als que utilitzen habitualment adolescents i joves.
- Guiar els infants, adolescents i joves que estan patint violència en la comprensió de la seva situació.
- Orientar professionals i ciutadania sobre com detectar i denunciar les situacions de risc.
- Ser un espai per a les consultes anònimes, amb l’opció de deixar les dades de les persones afectades.
A banda de l’espai web www.totok.cat, el projecte ha suposat també el desenvolupament d’una eina tecnològica per a l’equip professional que atén les trucades i xats. La nova plataforma facilita l’atenció dels casos, permet atendre en les diverses modalitats de contacte i permetrà fer exportacions de dades que facilitin l’avaluació del servei.
Atenció a les violències contra la infància 24/7
Igual que el telèfon Infància Respon, Tot OK? és un servei públic, confidencial i gratuït que opera les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any, accessible per a professionals, ciutadans i especialment les víctimes que cerquen ajuda o orientació en l’àmbit de les violències contra la infància i l’adolescència.
Darrere Tot OK? hi ha l’equip que atén les trucades d’Infància Respon. Aquesta unitat està integrada per perfils professionals que inclouen psicòlogues, educadores socials, treballadores socials i pedagogues, que s’encarreguen d’oferir orientació, prevenció i detecció en situacions de risc o desemparament. Davant d’una situació de violència contra nens, nenes o adolescents, la Direcció General d’Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA) endega l’activació dels protocols que corresponguin i mobilitza l’equip a qui pertoqui actuar, segons la tipologia del cas.
Dades Infància Respon 116 111
El telèfon Infància Respon va començar a funcionar el 1997 i ha esdevingut una eina clau en al detecció, prevenció, protecció i benestar dels infants i adolescents.
Durant el 2024 el telèfon va rebre 11.028 trucades i l’any anterior en van ser 9.264. El 2023, més de la meitat dels contactes els van fer professionals (53%), la resta van ser de ciutadans i ciutadanes. Només el 6,7% del total van ser trucades d’infants o adolescents.
Les problemàtiques que s’aborden al servei inclouen el maltractament físic i psicològic, la negligència, l'abús sexual, l'assetjament escolar o el ciberassetjament, entre altres. A més, el servei també està disponible per a casos on els menors d'edat ja tenen seguiment de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència.
Circuit d’atenció
Davant una trucada, les professionals del servei recullen les dades bàsiques del cas. Si fan referència a un infant o adolescent amb expedient obert a la DGAIA, el servei fa el traspàs a l’Equip Funcional d’Infància corresponent.
Pel que fa a casos nous, orienten l’usuari o deriven el cas a altres serveis per garantir una resposta adequada i coordinada.