Notícies

Navigation Bar

S'amplien els avisos per calor nocturna a tot Catalunya

L’any 2023 es van posar en marxa, com a prova pilot, a les comarques del litoral i prelitoral

Above Content Body

Content Core

Els avisos de calor nocturna s’activaran aquest estiu a qualsevol de les comarques de Catalunya, si la predicció meteorològica així ho indica.

Aquest nou sistema d’avisos, iniciat l’estiu de l’any passat, es va posar en marxa com a prova pilot per les comarques del litoral i prelitoral. L’any passat se’n van enviar 27 i es va observar la superació del llindar en algunes comarques de la Catalunya Central i de Ponent, per la qual cosa, s’ha acordat ampliar-ne l’abast.

L’objectiu és alertar la població sobre els efectes sobre la salut de les cada cop més freqüents nits tropicals, tòrrides i roents a Catalunya, on les temperatures no baixen dels 20 °C, dels 25 °C o dels 30 °C, respectivament.

Els avisos tenen els següents llindars:

  • Baix: “Avís per calor nocturna intensa”. S’activa quan la temperatura mínima supera el percentil 98 de la temperatura mínima diària dels mesos d’estiu en alguna comarca.
  • Alt: “Avís per calor nocturna molt intensa”. S’activa quan la temperatura mínima supera el percentil 98 de la temperatura mínima diària dels mesos d’estiu en més dos graus Celsius.

A les comarques on el percentil 98 sigui inferior als 20 °C (especialment comarques del Pirineu) no es farà aquest avís fins que se superi aquesta temperatura de 20 °C.

El percentil és una mesura estadística que divideix dades en cent parts iguals, ordenades de menor a major. En aquest cas, les dades ordenades són les temperatures mínimes registrades a l’estiu de cada població.

Els valors de temperatura corresponents a cada llindar i per cada municipi es poden consultar en aquest enllaç.

Below Content Viewlet

Document Actions