Notícies

Navigation Bar

Salut difon arguments científics sobre els beneficis del consum de fruites i verdures

Coincidint amb la celebració del Dia Mundial de les Fruites i Verdures que té lloc avui 15 d'octubre.

Above Content Body

Content Core

Per què hem de menjar diàriament 5 racions de fruita i verdures? Per què aquesta recomanació és extensible a tota la població, incloent-hi infants, dones gestants, persones amb diabetis i persones amb sobrepès o obesitat? Són algunes de les preguntes que respon Apunts d’evidència científica, una sèrie de videocàpsules que ha publicat l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) coincidint amb el Dia Mundial de la Fruita i les Verdures el 15 d’octubre, i en el context de l’Any Internacional de les Fruites i Verdures, que se celebra aquest 2021.

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, destaca en un dels vídeos de la campanya la importància d’incloure cinc racions de fruites i verdures al dia en la dieta,  perquè “els estudis mostren que el seu consum evita o prevé malalties cròniques com la diabetis, la hipertensió, malalties cardiovasculars, obesitat i també alguns càncers, com ara el de còlon”.

Les videocàpsules divulgatives les condueixen persones expertes en nutrició i relacionades amb els col·lectius a què fa referència cada peça. Així, els beneficis del consum de fruita i verdura per a les persones amb diabetis els explica Anna Martínez, infermera coordinadora del Programa de Prevenció de la Patologia a l’Atenció Primària. Per la seva banda, la pediatra i dietista-nutricionista de l’ASPCAT, Laia Asso, desgrana els efectes positius del consum de fruita i verdures durant la gestació i en persones amb sobrepès o obesitat. I Gemma Salvador, també dietista-nutricionista de l’ASPCAT, enfoca la intervenció en el col·lectiu dels infants.

Els vídeo de la campanya també inclouen consells per a la desinfecció de les fruites i verdures, a càrrec de Carme Chacón, subdirectora general de Seguretat Alimentària i Protecció de la Salut, així com informació referent a la utilització dels productes fitosanitaris en la producció d’aquests aliments perquè siguin totalment segurs per al consum, amb Victòria Castell, cap de Servei de Planificació, Auditoria i Avaluació del risc de l’ASPCAT. En aquest sentit, Salut Pública és l’organisme encarregat de fer complir la normativa i qui recull mostres dels aliments que es consumeixen per assegurar que compleixen els nivell màxims de residus autoritzats en els productes per al consum humà.

 

Beneficis nutricionals

Les fruites i verdures són aliments rics en vitamines, minerals, aigua, fibra i en substàncies antioxidants, a més d’aportar poques calories, unes característiques que faciliten fer possible una alimentació saludable si s’inclouen a diari en la nostra alimentació.

Enguany, el dia 15 d’octubre se celebra el Dia Mundial de les Fruites i Verdures per sensibilitzar la població de la importància d’aquests aliments en la nutrició humana, la seguretat alimentària, la salut i la sostenibilitat.

D’altra banda, l’Any Internacional de les Fruites i Verdures és una iniciativa de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), i busca, entre d'altres, sensibilitzar la població dels beneficis del consum conscient i responsable d’aquests aliments. Sempre prioritzant la producció estacional i la venda de proximitat, alhora que conscienciant també sobre la necessitat de reduir el malbaratament i la generació de residus, tant per obtenir beneficis per a la salut de les persones com per a la salut del planeta.


 

 

Vídeo càpsules 

Below Content Viewlet

Document Actions