Notícies

Navigation Bar

Revetlla de Sant Joan segura en temps de Covid-19

Us compartim les recomanacions del Procicat i el Ban d'Alcaldia per la revetlla de Sant Joan. Tenir una revetlla segura, és cosa de tots i totes.

Above Content Body

Content Core

La celebració de Sant Joan és una festa tradicional i molt arrelada al territori, amb participació de tots els públics. És una celebració d’una gran riquesa ritual i simbòlica com és el foc, però també el menjar, les cançons, les herbes i altres pràctiques en són elements essencials. A més, té una significació específica ja que és el tret de sortida del solstici d’estiu i de gaudir de les activitats a l’aire lliure i de les vacances.

Amb la situació actual d’emergència sanitària per la Covid-19, la festivitat i la nit de Sant Joan esdevé la primera festa assenyalada en el calendari, després de mesos de confinament, on la família i els amics es podran retrobar per gaudir d’una nit especial. Com que la revetlla ja té riscos associats, aquest any caldrà anar amb més compte que mai, tan pel que fa a la manipulació de material pirotècnic com pel risc sanitari. Per tot plegat, hem d'adaptar la celebració per poder gaudir-ne amb la màxima seguretat tenint en compte diversos aspectes.

Ban de l’alcalde

A través d’un Ban, l’alcalde, Josep Triadó, prohibeix expressament l’accés amb vehicles de motor al Parc de la Serralada Litoral durant la revetlla de Sant Joan, així com les aglomeracions dins d’aquest espai d’interès natural. Aquesta limitació de mobilitat no afecta, però, els residents de les cases i masies que hi estan dins. La restricció persegueix tres objectius: el sanitari (per evitar rebrots i nous focus de contagi), el forestal (per minimitzar el perill d’incendi i l’exposició al risc de les persones com a conseqüència del mal ús d’artefactes pirotècnics) i l’ecològic (per evitar l’impacte negatiu de les detonacions i la hiperfreqüentació nocturna sobre la fauna i l’ecosistema). Per raons sanitàries, el ban també prohibeix “la concentració de persones i la realització de revetlles als parcs públics urbans del municipi durant la nit de Sant Joan”.

Recomanacions de Protecció Civil

Compra de petards i consells per a manipular-los

 • Assegureu-vos de comprar els productes pirotècnics homologats en un establiment autoritzat i deixeu-vos assessorar per un professional.
 • Es poden comprar petards en línia i recollir-los a la botiga amb cita prèvia per evitar aglomeracions.
 • Seguiu les mesures d’higiene i protecció establertes a l’establiment.

Abans de manipular els petards

 • No us guardeu petards a les butxaques.
 • Cal llegir les instruccions de cada article.

En encendre els petards

 • No subjecteu els petards amb les mans.
 • No poseu els petards a prop de la cara ni del cos.
 • Utilitzeu mitjans segurs per encendre el material pirotècnic: metxes i similars.
 • Enceneu sempre la metxa per l’extrem, perquè us doni temps d’enretirar-vos.
 • Si un petard no s’encén bé, no el toqueu fins al cap de mitja hora i remulleu-lo. 

On encendre els petards amb seguretat

 • No llanceu coets ni petards a menys de 500 metres de zones boscoses.
 • No llanceu mai petards contra ningú.
 • Als llocs on es facin revetlles cal recollir la roba estesa i els tendals, i tancar portes i finestres.
 • No encengueu cap petard dins les cases.
 • No llanceu ni manipuleu petards des de balconades ni finestres.
 • Tingueu cura del mobiliari urbà alhora de llençar un petard.

Mesures de protecció per a la COVID-19

 • Celebra una festa de Sant Joan única, en grups reduïts de persones (familiars o amics).
 • Evita les festes amb aglomeracions de gent.
 • Mantingues les mesures de protecció i higiene per prevenir contagis, com l’ús de mascareta, la distància física entre les persones, el rentat de mans amb aigua i sabó.
 • Si fas ús de pirotècnia no facis servir el gel hidroalcohòlic: són incompatibles.
 • Evita compartir menjar i estris a l’hora dels àpats.

Evitem accidents

La celebració de les revetlles ocasiona desplaçaments i s'associa a un major consum de begudes alcohòliques, la qual cosa provoca un increment del nombre de persones amb lesions derivades de col·lisions i atropellaments. En aquestes dates, cal que eviteu conduir si preveieu consumir begudes alcohòliques o en horaris en què el cansament i la somnolència us puguin afectar. Utilitzeu els transports públics i, si això no és possible i decidiu desplaçar-vos en un vehicle privat, assegureu-vos que la persona encarregada de conduir no consumeixi alcohol o altres drogues.

Consum d’alcohol

Per evitar l'aparició de problemes associats al consum d'alcohol es recomana en general beure'n menys i sempre per sota dels nivells considerats de risc.

Davant les cremades

Una cremada pot ser de primer grau, de segon o de tercer. En el primer cas, la pell presenta un color vermellós. En la cremada de segon grau hi ha butllofes, i en el tercer grau d'una cremada la pell està carbonitzada i pot arribar a afectar els músculs i els ossos, que acostumen a no fer mal per la destrucció de les fibres nervioses sensitives (a diferència dels altres dos casos). En funció del que ha ocasionat la cremada, de la dimensió i de l'estat de la ferida, cal seguir unes pautes diferents.

Sobre l’emergència sanitària

S’han de complir les recomanacions de distància física, evitar celebracions massives i aglomeracions que solen produir-se la nit de Sant Joan. A més, caldrà anar amb cura amb el gel hidroalcohòlic donat que és inflamable i per tant no es pot utilitzar mentre es manipula pirotècnia i ha fet un toc d'atenció amb l'ús de les mascaretes.


 

Ban de l'alcalde

Pautes de Protecció Civil

 

Below Content Viewlet

Document Actions