Notícies

Navigation Bar

Reforç del dispositiu de la Campanya Forestal 2024

El Pla Alfa s’ha adaptat al canvi climàtic i té 5 nivells, des del 0 per al nivell més baix de perill fins al 4 per a un perill de nivell extrem d’incendi forestal

Above Content Body

Content Core

La Generalitat reforça el dispositiu de la Campanya Forestal d’enguany amb 471 persones per dotar de més robustesa als equips que s’encarreguen de prevenir i afrontar les emergències forestals d’aquest estiu. Tot i les darreres pluges, Catalunya està en una situació de sequera que augmenta considerablement les probabilitats de risc d’incendi, és per això que es fa una crida a la prudència i s’hi sumen dotacions personals i d’equipaments a tot el territori. En aquest sentit, també s’ha adaptat el Pla Alfa, que s’encarrega del control de riscs davant els possibles incendis forestals que es puguin produir.

 

Reforç de personal del Cos de Bombers de la Generalitat i Cos d’Agents Rurals

Els Bombers de la Generalitat, a més del personal operatiu, funcionari i voluntari, disponible durant tot l’any, comptarà durant la Campanya de 2024 amb un reforç de 471 persones, que prestaran servei en diferents àrees operatives del Cos.

  • 375 són Ajudants d’Ofici Forestal (AOF).
  • 30 són tècnics Especialistes Operadors de Control (TEOC).
  • 124 agents i 34 sotsinspectors/res s’incorporen al Cos d’Agents Rurals.
  • S’adquireix una nova Unitat de Suport a Actuacions Especials (USAE) i s’adequa l’actual.

 

Vehicles i mitjans aeris Bombers de la Generalitat i Cos d’Agents Rurals

La flota aèria de Campanya Forestal estarà integrada per 28 màquines. Vint-i-dos nous mitjans aeris reforçaran la dotació anual dels Bombers de la Generalitat.

  • 6 helicòpters de comandament.
  • 3 helicòpters de rescat.
  • 10 helicòpters bombarders.
  • 9 avions de vigilància i atac (AVA).

Pel que fa als mitjans terrestres, estarà integrada per 821 vehicles, amb la inclusió de 29 nous vehicles. La policia del medi ambient a Catalunya compta amb 240 vehicles, 1 helicòpter i 18 drons amb equipament òptic i sensors tèrmics.

 

Previsions de Campanya

Amb els registres dels primers mesos, 2024 es va situar com el tercer any més sec a Catalunya en dècades. Les pluges de la primavera, però, han frenat l’impacte de la sequera estructural a la meitat nord del país. Al sud, però, la situació continua sent molt preocupant. Entre l’1 de gener i el 15 de maig d’enguany, els Bombers de la Generalitat han treballat en 1.750 incendis de vegetació; un 34% menys que el mateix període de l’any passat. Aquest descens, que s’observa a la gràfica adjunta, s’explica gràcies a les pluges que han anat caient arreu del país des del passat mes d’abril.

 

Pla Alfa adaptat al canvi climàtic

L’any 2024 el Pla Alfa evoluciona i s’adapta a la situació d’emergència climàtica. El Pla a Alfa s’ha adaptat al canvi climàtic i té 5 nivells. Que van del 0 en el nivell més baix de perill fins al 4 per a un perill de nivell extrem d’incendi forestal. Fins el nivell 3 els Agents Rurals vetllen perquè es compleixin les restriccions d’activitats que determina la Subdirecció General de Prevenció d'Incendis Forestals del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Amb el nivell 4 es restringeix l’accés a espais naturals per perill extrem d’incendi forestal i s’estableixen mesures preventives extraordinàries.

Below Content Viewlet

Document Actions