Quin és el Pla d'obertura de centres educatius?
Above Content Body
Content Core
Segons el Pla d’obertura dels centres educatius, aquesta es farà en tots els casos en la Fase 2 de la desescalada i no implicarà en cap cas la suspensió de la docència telemàtica, ja que trencaria la dinàmica de l’alumnat i la programació que ja estan duent a terme els centres educatius.
Cada centre s’ha d’adequar a l’arribada de la Fase 2 a cada territori: els que ho puguin fer a finals de maig, hauran de preparar l’obertura per a l’1 de juny.
Es descarta, en qualsevol cas, l’obertura del servei de menjador abans del proper curs i només en casos específics i necessaris es permetrà el transport escolar.
Serà un retorn voluntari per a fer tasques d’orientació i suport lectiu dels alumnes, en especial els qui són al final de l’etapa educativa, acompanyament tutorial i emocional dels alumnes i per a facilitar la planificació del curs vinent. La reobertura haurà de garantir estrictament la salut dels alumnes i del personal docent i no docent, d’acord amb les exigències de l’autoritat sanitària.
Mesures de seguretat
- Les mesures d’higiene i el distanciament físic de dos metres.
- L’entrada i sortida del centre de manera diferenciada per cada grup de d’alumnes.
- L’elaboració d’un pla específic d’obertura.
- La continuïtat de la docència telemàtica sense que això comporti una doble jornada per al professorat.
Llars d’infants, màxim 5 alumnes per aula
- Les llars d’infants, públiques o privades, estan autoritzades a obrir sempre que confirmin el compliment de les mesures de prevenció sanitàries, d’adequació d’espais i de reorganització amb un màxim de 5 infants per espai i en cap cas per a nadons de 0 a 1 anys, atès que és el grup més vulnerable.
- Es prioritzaran els nadons els progenitors dels quals hagin de realitzar treball presencial sense possibilitat de flexibilitzar-lo.
Escoles d’infantil i primària, màxim 13 alumnes per grup
Les escoles d’infantil i primària poden obrir en els supòsits següents:
- Acció educativa presencial de caràcter voluntari en grups de 13 alumnes com a màxim, per als que acaben els seus estudis primaris (6è de primària). Per donar suport a la finalització d’etapa. S’haurà de garantir:
- Atenció personalitzada del tutor amb l’alumne i, si escau, la família en qualsevol curs i nivell.
- Tutories en grups reduïts en qualsevol curs o nivell, quan es cregui necessari.
- Acollida per a l’alumnat del segon cicle d’educació infantil (3-6), de famílies els progenitors de les quals hagin de realitzar treball presencial sense possibilitat de flexibilitzar-lo. Es farà en grups d’un màxim de 13 alumnes i en horari de 9 a 13 hores.
Els centres privats poden decidir obrir o continuar amb el tancament. En cas d’obertura, hauran de complir les mateixes indicacions.
Centres d’ESO i ensenyaments postobligatoris
Aquests centres obriran per dur a terme les següents activitats:
- Acció educativa presencial de caràcter voluntari en grups de 15 alumnes com a màxim, en els següents casos:
- Alumnes que acaben etapa i obtenen titulació (4t d’ESO, proves lliures d’ESO, 2n de Batxillerat, 2n de CF i 2n d’ERE)
- Alumnes que han de superar proves d’accés (PAU, CF, ERE).
Escoles d’educació especial
A causa de les condicions específiques de vulnerabilitat d’aquest alumnat, s’està treballant en un pla específic per a aquests centres i el seu alumnat que es presentarà properament.
Proper curs 2020-2021
Un cop fora de l’estat d’alarma i de les fases de desescalada, l’assistència a les activitats lectives haurà de retornar a la seva obligatorietat. Els centres hauran d’adaptar els espais per acollir grups de 13 alumnes màxim a infantil i primària i 15 a secundària i a d’altres estudis. També cal tenir en compte la condició de vulnerabilitat del personal docent i d’administració i serveis. El mes de juny, Educació trametrà als centres orientacions per tal que elaborin un pla de contingència.