Notícies

Navigation Bar

Prop de 400 persones omplen el Teatre de Sant Jaume en la presentació del primer DVD de la col·lecció "Les veus de la història"

Above Content Body

Content Core

presentació dvd4 Dissabte17 d'octubre el Teatre de la Societat Cultural Sant Jaume acollia una emotiva i concorreguda presentació -amb prop de 400 assistents- del primer treball de la col·lecció que pretén recollir la història de Premià de Dalt al llarg del segle XX a través del testimoniatge de diferents veïns. Per a contextualitzar l'època, l'organització va decorar els exteriors del teatre amb elements que recordaven la guerra i la postguerra.

Aquest DVD duu per títol "Premià de Dalt en temps de la Guerra Civil" i es pot adquirir al Servei de Cultura a Can Figueres (Riera de Sant Pere, 88) i a la seu de l'Associació de la Gent Gran (Sant Crist, 2) al preu de 5€. El treball té una clara voluntat pedagògica. És un recull històric des del punt de vista exclusivament local que tracta diferents temes que han marcat l'evolució del Premià de Dalt que avui tots coneixem. L'Ajuntament de Premià de Dalt pretén difondre la història local mitjançant l'edició d'aquesta col·lecció de DVDs de caràcter temàtic per ajudar a recuperar i fer conèixer la transformació i evolució de la vila.

Des del 2008, una Comissió de sis persones (Sebastià Pujol, regidor de Cultura; Eulàlia Ribera, arxivera municipal; Imma Gimferrer, directora del Museu de Premià de Dalt; Valerià Pujol de l'Arxiu Pujol Villà Puig; Quim Fornés i Josep M. Pinto) ha treballat per a fer realitat diferents DVD sobre l'evolució del municipi, en estreta col·laboració amb en Joan Bagués, en Pere Planas, l'Enric Gassol, l'Eva Villagrasa, la Roser Riera, en Joan Duran i la Maria Artigas. La col·lecció preveu dos treballs més, el primer sobre l'evolució del poble i els barris -previst per a la primavera de l'any vinent- i l'últim sobre les festes i tradicions locals.
presentació dvd1 Cinquanta-cinc persones han participat com a testimonis en aquests reportatges, un nombre però que es va incrementant perquè les gravacions continuen. Entre els participants, hi ha l'expresident de la Generalitat de Catalunya, i fill adoptiu de Premià de Dalt, Jordi Pujol i Soley; i Neus Català, Premi Català de l'Any el 2006 i una de les responsables dels nens orfes de la Colònia Negrín de Premià de Dalt.

En la presentació del reportatge "Premià de Dalt en temps de la Guerra Civil" l'expresident Jordi Pujol va recordar diferents passatges de la seva infantesa al municipi, rememorant de forma especial les missives que el seu oncle Miquel -carter de la vila- mai volia lliurar als seus destinataris, perquè venien del Ministerio de la Guerra i comunicaven la mort d'un soldat al front, alhora que va voler destacar que "tot i que va patir, Premià de Dalt no va tenir tantes baixes com altres municipis veïns tot i que hem de recordar que van ser més de vint-i-cinc". Valerià Pujol i Villà va destacar "tres accions que estan fent justícia amb la memòria històrica, la publicació del llibre sobre la Història de Premià de Dalt a càrrec de Joan Amat, la col·locació de la placa recordatòria dels premianencs morts a la Guerra Civil, situada al Cementiri; i ara aquest DVD que explica els tràgics fets". En acabar la projecció del reportatge, el públic que omplia de gom a gom el teatre, va arrencar un llarg i calurós aplaudiment. Tot seguit, els testimonis que han participat en aquest reportatge o en la gravació dels dos següents va rebre en mà un exemplar d'aquest primer documental.

Han fet possible aquest primer DVD  l'Arxiu Municipal; l'Arxiu Pujol-Villà-Puig; el Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya; l'Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona; el Consell Municipal de Cultura; la Societat Cultural Sant Jaume; el Cine Club Sant Jaume i l'empresa "Sabem.com".

presentació dvd2presentació dvd5presentació dvd7

Below Content Viewlet

Document Actions