Notícies

Navigation Bar

Premià de Dalt rep el Segell Infoparticipa a la qualitat i transparència de la comunicació pública local assolint la màxima puntuació possible

Premià de Dalt i Premià de Mar, úniques poblacions del Maresme que han aconseguit el 100% de transparència

Above Content Body

Content Core

Segell 2014segellEl Palau de Pedralbes de Barcelona va acollir el 22 de desembre la cerimònia de lliurament de guardons dels Segells Infoparticipa. Un acte durant el qual l’alcalde de Premià de Dalt, Josep Triadó, va recollir el segell que ha obtingut l’Ajuntament i que certifica la qualitat i la transparència de la comunicació pública local. El van acompanyar elr egiudor de Noves Tecnologies, Antoni López,  la cap de premsa, Mònica Farré, i la interventora municipal, M. Teresa Fernández. En el decurs de l'acte, la Vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, va rebre el suport del món local arran l'acceptació de la demanda contra ella, el President Artur Mas i la Cosnellera Irene Rigau amb un fort aplaudiment de totes les persones presents a la sala que es van quedar dempeus durant alguns minuts.

Creat pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el Segell Infoparticipa es basa en els resultats d'avaluar les pàgines webs dels ajuntaments a partir de 41 preguntes. En el cas de Premià de Dalt el municipi ha superat amb èxit, el 100% d’aquests indicadors. La cerimònia de lliurament va comptar amb la presència de la vicepresidenta del Govern de la Generalitat, Joana Ortega i del vicerector de Relacions Institucionals i Territori de la UAB, Manel Sabés.
Segons explicava Josep Triadó, “en prendre possessió com a alcalde ja vaig dir que el meu objectiu era esdevenir un municipi 100% transparent. Crec en un govern obert en què es fomenti la participació ciutadana i la millor manera per assolir-ho és posar a l’abast dels nostres veïns i veïnes les dades i tota la gestió pública. És el nostre deure i és un dret de la població”.

Val a dir que entre els 30  ajuntaments del Maresme, Premià de Dalt obté el 100% de puntuació, juntament amb Premià de Mar. A nivell de Catalunya, únicament 20 ajuntaments han assolit el 100% de transparència i gran part d’ells, amb molta més població.

En aquesta segona edició del Segell Infoparticipa, el Consell Certificador ha acordat concedir el Segell als webs de 67 ajuntaments, un xifra que suposa gairebé el doble dels 34 de la primera edició. Altres 10 van rebre un reconeixement o una menció.
Pel que fa als indicadors avaluats, s’han centrat en esbrinar si les corporacions locals ofereixen informació sobre 4 qüestions bàsiques:

  • qui són els representants polítics
  • com gestionen els recursos col•lectius
  • com informen de la gestió
  • quines eines ofereixen per a la participació ciutadana

Govern Obert i Transparència
Amb l’assoliment del guardó, corresponent a 2014, l’Ajuntament de Premià de Dalt consolida la feina feta en matèria de proximitat i transparència. Aquest esforç s’ha traduït en una millora dels canals d’informació per assolir major implicació de la ciutadania en la gestió pública.
Així al web  municipal www.premiadedalt.cat  s’ha creat l’apartat de Transparència i Govern Obert on la ciutadania pot accedir a informacions com l’atorgament de subvencions municipals, els contractes públics, el deute de l’Ajuntament, les retribucions, diferents dades sobre diverses qüestions com l’organització municipal, la relació de llocs de treball, plantilla i retribucions; els consells de participació, entitats, informacions sobre activitats, agenda d’actes, obres o talls de trànsit; i la informació econòmica, amb tots els pressupostos, modificacions, la liquidació i memòria econòmica anual.

Mapa Inforparticipa
Els resultats de l’estudi es publiquen al Mapa Infoparticipa, georeferenciats i amb uns colors per a fer-los més comprensibles. Aquest mapa és una plataforma en línia elaborat per la UAB des del 2012. La versió actual s'ha elaborat gràcies al suport d'un projecte R+D+I concedit pel Ministeri d'Economia i Competitivitat (2013-2015), liderat per la directora del LPCCP, Amparo Moreno, catedràtica emèrita del Departament de Periodisme i Ciències de la Comunicació de la UAB.

Més informació al següent mapa

segell  segell  

Lliurament  segell

    


  

    

Below Content Viewlet

Document Actions