Notícies

Navigation Bar

Premià de Dalt posa en marxa el programa “Glopeigs periòdics de solucions fluorades a l'escola”

Above Content Body

Content Core

Imatge programa fluor Durant els propers dies –el 24 i 30 d'abril a l'Escola Marià Manent i el 28 d´abril i 5 de maig a l'Escola Santa Anna- es durà a terme el programa “Glopeigs periòdics de solucions fluorades a l'escola” emmarcat dins del programa de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya i adreçat als alumnes de 1r, 2n, 3r i 4t de primària.

Aquest programa té com a objectiu la prevenció de la càries, una de les malalties més freqüents a Catalunya, atès que diverses investigacions han demostrat que el fluor és l´agent més eficaç en la prevenció de la càries dental perquè actua inhibint la desmineralització de l'esmalt i remineralitzant les lesions de càries incipients i, a més, inhibeix el metabolisme bacterià.

Amb aquest objectiu, la regidoria de Salut de l'Ajuntament de Premià de Dalt, en col·laboració de les escoles Marià Manent i Santa Anna, portarà a terme una sessió informativa i pràctica a tots els alumnes dels cursos implicats al programa per tal d'explicar els avantatges de la utilització del fluor així com del raspallat de les dents. Aquesta pràctica consistirà en realitzar un glopeig per tal que els alumnes coneguin el funcionament i puguin realitzar les properes aplicacions a casa. En acabar la sessió, tots els alumnes rebran una bossa amb 20 dosis de solució fluorada per glopejar, 1 tub de pasta dental i un raspall de dents infantil.

El glopeig es fa a partir dels sis anys (1r curs d'educació primària), perquè aquesta és l'edat a partir de la qual no hi ha gairebé risc de què els nens s'empassin el col·lutori, ja que tenen desenvolupat el control de la deglució. El col·lutori o la pasta dental, que mai s'han d'empassar, actuen al contactar amb la superfície de la dent (acció tòpica). La prevenció millora quan s'augmenta el nombre de raspallades amb pasta dental fluorada o de glopejos amb solucions fluorades.

Com explica la regidora de Salut, Carolina Mateo, “la utilització de col·lutoris fluorats és una bona eina per tal de prevenir la càries dental. Es recomana que els nens facin 20 glopeigs periòdics mínims durant l´any perquè sigui eficaç”, i afegeix, " el moment idoni per a fer-ho és després d'esmorzar o de dinar". El glopeig dura 1 minut i el líquid ha de passar entremig de les dents de forma enèrgica i vigilant de no empassar-se´l.

El primer objectiu, en relació a la utilització del raspall a l'escola, és facilitar el seu ús als lavabos escolars. Un segon objectiu, per a aquells centres més motivats en la promoció d'activitats saludables que vulguin aconseguir millorar al màxim les seves activitats preventives, és la possibilitat de realitzar un programa de raspallat a l'aula. Aquesta activitat permet ensenyar i motivar els escolars en l'hàbit de la raspallada dental a la classe incorporant-hi el professor com a model. Cal dir que s'han aconseguit uns resultats excel·lents en experiències pilot en d'altres països.
El funcionament del programa és molt senzill. Les instruccions i assessorament les trobareu al manual escolar “Dents fortes i sanes” que us podeu descarregar en el següent enllaç.

Programa dents fortes sanes

Cliqueu aquí.

Fitxer: dents_fortes_sanes.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 16
Mida: 573,19 kB

Below Content Viewlet

Document Actions