Premià de Dalt organitza un acte de reparació jurídica als processats durant el franquisme
Above Content Body
Content Core
L'Ajuntament de Premià de Dalt, juntament amb la Generalitat de Catalunya i la col·laboració de l'Arxiu Municipal, el Jutjat de Pau, l’Arxiu Nacional de Catalunya i Memorial Democràtic organitzen aquest dissabte 23 de novembre un acte per reparar la memòria dels veïns que van ser jutjats i condemnats pel règim franquista amb l'entrega a familiars de les víctimes dels documents que anul·len de manera oficial aquests judicis sumaríssims. L’esdeveniment tindrà lloc a les 12 del migdia, a la sala de plens.
L'acte comptarà amb parlaments de l'alcalde, Josep Triadó, i de la directora general de Memòria Democràtica, Gemma Domènech, així com de la persona responsable de l’Arxiu Municipal, Lali Ribera, i d’un veí del municipi i infant de la guerra, en Pere Planas. Hi haurà l’acompanyament musical dels professors de l’Escola Municipal de Música, Natàlia Sabater i Sergi Bello.
Llei de reparació jurídica de les víctimes del Franquisme
L'acte parteix de la Llei 11/2017, del 4 de juliol, de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, aprovada per unanimitat pel Parlament de Catalunya. Per a l'acte de reparació s'ha comptat amb la col·laboració de l’Arxiu Municipal i del Jutjat de Pau, concretament del Jutge de Pau ja traspassat, Salvador Baz Vergara. A partir d'aquí, s'ha pogut elaborar la llista de les 32 persones de Premià de Dalt del total de més de 66.000 catalans amb dret al document de nul·litat, segons la relació de què disposa l'Arxiu Nacional de Catalunya.
Durant l'acte de dissabte es lliurarà el document individualitzat que dona fe de la nul·litat del consell de guerra dictat per causes polítiques contra ells. La llei 11/2017 reconeix que els consells de guerra franquistes eren contraris a la llei i que van incomplir el dret a un judici just, per la qual cosa han quedat anul·lats.
L'esdeveniment de dissabte 23 de novembre de 2019 és fruit de la investigació que es va començar quan el tristament desaparegut Jutge de Pau de Premià de Dalt, Salvador Baz Vergara, va trobar una documentació de la Guerra Civil amb noms i cognoms i sentències de diversos veïns del poble. A partir d'aquesta troballa es va iniciar la investigació des de l'Arxiu Municipal, l'Alcaldia i l'Arxiu Nacional de Catalunya.
Aquesta és la relació de les 32 persones de Premià de Dalt a qui se'ls anul·len els Consells de Guerra soferts durant el Franquisme:
- JOSÉ ALBERT PI (regidor)
- TECLA BERENGUER GUASCH
- ANTONIO BORDAS GUAL (regidor)
- ISIDRO CANET LOPEZ
- SALVADOR CASTELLS MAS (alcalde)
- JOSE COMAS CISA (alcalde)
- JOSÉ COMAS RAMENTO
- JOSE CORCOLE RAFEQUES
- FRANCISCO FERRÁN FERRAN
- JESÚS FERRÁN FERRAN
- JAIME FONT ESPINÀS
- RAFAELA GODAS VENTURA
- JOSE MAS CASTELLS
- FLORA MOGAS MASSANET
- ANDRÉS PLANAS PUIG
- JOSÉ PUIGDEFABREGAS BONADA
- VALERIANO PUJOL MANENT
- RICARDO PUJOL VILA (regidor)
- PEDRO RAMON FALGA
- JOSE REIXACH PUJOL
- JAIME RIERA COMAS (alcalde)
- MIQUEL RIERA MAS
- JOSE ROSELLO MAS
- JOSE ROSELLO PEY
- ANTONIO SARDA ROCA
- PEDRO SAGRERA ARESTÉ
- RAMON SERRA PUIG
- JOSE TUBAU BERENGUER
- JUAN VERNIS CLAPÉS
- FELICIANO XARRIÉ CASTELLS
- GINES XARRIE JACAS
- RAFAEL XIVILLE MOGAS
L'Arxiu Nacional de Catalunya està autoritzat per actualitzar la llista de víctimes. Si alguna persona veïna de Premià de Dalt en té coneixement, per qualsevol causa, de l'existència de processos que no són en aquesta relació pot clicar en aquest enllaç: