Notícies

Navigation Bar

Premià de Dalt organitza un acte de reparació jurídica als processats durant el franquisme

Les famílies de trenta-dos veïns del municipi rebran la nul·litat del consell de guerra

Above Content Body

Content Core

L'Ajuntament de Premià de Dalt, juntament amb la Generalitat de Catalunya i la col·laboració de l'Arxiu Municipal, el Jutjat de Pau, l’Arxiu Nacional de Catalunya i Memorial Democràtic organitzen aquest dissabte 23 de novembre un acte per reparar la memòria dels veïns que van ser jutjats i condemnats pel règim franquista amb l'entrega a familiars de les víctimes dels documents que anul·len de manera oficial aquests judicis sumaríssims. L’esdeveniment tindrà lloc a les 12 del migdia, a la sala de plens.

L'acte comptarà amb parlaments de l'alcalde, Josep Triadó, i de la directora general de Memòria Democràtica, Gemma Domènech, així com de la persona responsable de l’Arxiu Municipal, Lali Ribera, i d’un veí del municipi i infant de la guerra, en Pere Planas. Hi haurà l’acompanyament musical dels professors de l’Escola Municipal de Música, Natàlia Sabater i Sergi Bello.

Llei de reparació jurídica de les víctimes del Franquisme

L'acte parteix de la Llei 11/2017, del 4 de juliol, de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, aprovada per unanimitat pel Parlament de Catalunya. Per a l'acte de reparació s'ha comptat amb la col·laboració de l’Arxiu Municipal i del Jutjat de Pau, concretament del Jutge de Pau ja traspassat, Salvador Baz Vergara. A partir d'aquí, s'ha pogut elaborar la llista de les 32 persones de Premià de Dalt del total de més de 66.000 catalans amb dret al document de nul·litat, segons la relació de què disposa l'Arxiu Nacional de Catalunya.

Durant l'acte de dissabte es lliurarà el document individualitzat que dona fe de la nul·litat del consell de guerra dictat per causes polítiques contra ells. La llei 11/2017 reconeix que els consells de guerra franquistes eren contraris a la llei i que van incomplir el dret a un judici just, per la qual cosa han quedat anul·lats.

L'esdeveniment de dissabte 23 de novembre de 2019 és fruit de la investigació que es va començar quan el tristament desaparegut Jutge de Pau de Premià de Dalt, Salvador Baz Vergara, va trobar una documentació de la Guerra Civil amb noms i cognoms i sentències de diversos veïns del poble. A partir d'aquesta troballa es va iniciar la investigació des de l'Arxiu Municipal, l'Alcaldia i l'Arxiu Nacional de Catalunya.

Aquesta és la relació de les 32 persones de Premià de Dalt a qui se'ls anul·len els Consells de Guerra soferts durant el Franquisme:

 1. JOSÉ ALBERT PI (regidor)
 2. TECLA BERENGUER GUASCH
 3. ANTONIO BORDAS GUAL (regidor)
 4. ISIDRO CANET LOPEZ
 5. SALVADOR CASTELLS MAS (alcalde)
 6. JOSE COMAS CISA (alcalde)
 7. JOSÉ COMAS RAMENTO
 8. JOSE CORCOLE RAFEQUES
 9. FRANCISCO FERRÁN FERRAN
 10. JESÚS FERRÁN FERRAN
 11. JAIME FONT ESPINÀS
 12. RAFAELA GODAS VENTURA
 13. JOSE MAS CASTELLS
 14. FLORA MOGAS MASSANET
 15. ANDRÉS PLANAS PUIG
 16. JOSÉ PUIGDEFABREGAS BONADA
 17. VALERIANO PUJOL MANENT
 18. RICARDO PUJOL VILA (regidor)
 19. PEDRO RAMON FALGA
 20. JOSE REIXACH PUJOL
 21. JAIME RIERA COMAS (alcalde)
 22. MIQUEL RIERA MAS
 23. JOSE ROSELLO MAS
 24. JOSE ROSELLO PEY
 25. ANTONIO SARDA ROCA
 26. PEDRO SAGRERA ARESTÉ
 27. RAMON SERRA PUIG
 28. JOSE TUBAU BERENGUER
 29. JUAN VERNIS CLAPÉS
 30. FELICIANO XARRIÉ CASTELLS
 31. GINES XARRIE JACAS
 32. RAFAEL XIVILLE MOGAS

L'Arxiu Nacional de Catalunya està autoritzat per actualitzar la llista de víctimes. Si alguna persona veïna de Premià de Dalt en té coneixement, per qualsevol causa, de l'existència de processos que no són en aquesta relació pot clicar en aquest enllaç:

http://dogc.gencat.cat/ca/pdogc_canals_interns/pdogc_resultats_fitxa/?action=fitxa&documentId=791945&language=ca_ES

Below Content Viewlet

Document Actions