Premià de Dalt i Premià de Mar compartiran residència geriàtrica
Above Content Body
Content Core
En una roda de premsa celebrada dimecres 23 de juliol a la Casa de Cultura Can Figueres de Premià de Dalt, Joan Baliarda i Miquel Buch, respectivament, han fet públics els tres acords inicials a què han arribat ambdós ajuntaments: residència geriàtrica i centre de dia; augment de la freqüència de pas de la línia d'autobús C-14 que enllaça els dos municipis i cessió del terreny on hi ha l´antic dipòsit d´agua de Premià de Mar per a construir una rotonda que connecti la carretera dels Sis Pobles amb la carretera de Premià de Dalt – Premià de Mar, una rotonda que recomana la Comissió Territorial d'Urbanisme de Barcelona.
L'alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch, ha destacat “la voluntat de col·laborar al màxim perquè resulta del tot impossible tenir tots els serveis que els ciutadans necessiten a tocar de casa”. Buch ha manifestat que “compartim nom, ‘Premià', i volem treballar conjuntament per a unir esforços”. Joan Baliarda, alcalde de Premià de Dalt, explicava que “avui escenifiquem aquest acord que prové de fa molts anys perquè entre d´altres recordo haver parlat d'un possible cementiri mancomunat amb l'exalcalde Torrents de Premià de Mar. Per tant no improvisem res, tot el contrari”. Ambdós alcaldes han volgut destacar la feina duta a terme pels respectius primers tinents d´alcalde, Josep Triadó i Miquel Àngel Méndez, “els artífexs dels acords que avui presentem”, així com per la resta dels seus respectius governs.
Joan Baliarda ha recordat que l'Acord Urbanístic i de Serveis a les Persones signat per CiU, ERC i PPC el 10 de juliol de 2006 ja establia el compromís de fer realitat projectes cabdals pel poble. Més tard, el 3 de maig de 2007, els en aquells moments cap de llista per CiU a Premià de Dalt i Premià de Mar, avui tots dos alcaldes d'aquestes poblacions, presentaven un document on s´establia el desig de fer realitat de forma conjunta diversos temes com ara el CAP de Víctor Català, el transport urbà, la cessió de l'antic dipòsit d´aigua i el cementiri mancomunat. Finalment, el 8 de febrer de 2008 CiU, ERC i PPC signaven l'Acord de Legislatura en base al qual governen Premià de Dalt i en el que establien la ferma voluntat de mancomunar serveis amb Premià de Mar.
- Centre de dia i residència geriàtrica. 120 places de residència i 60 de centre de dia, al 50% entre ambdós municipis. Es proposa crear una fundació pública amb la participació de la societat civil premianenca implicada, bàsicament els casals de la gent gran. La residència es situarà a Can Vilar, enmig dels dos Premià, entre el camí del Mig i la Riereta.
- Transport públic. Amb la pretensió que augmenti el nombre d´usuaris, s´ha acordat modificar l´actual recorregut i augmentar la freqüència de pas de la línia C-14 que passarà a ser de 40 minuts (actualment passa cada hora),
- Cessió terrenys antic dipòsit d´aigua de Premià de Mar. Situat a la curva de Can Font (cruïlla carretera dels Sis Pobles amb carretera de Premià), aquest dipòsit és en desús perquè l´ha substituït el dipòsit de Can Werboom, situat a sota de la plaça Jordi Pujol. El sòl que ocupa l´antic dipòsit és impresindible per a construir una rotonda en aquesta cruïlla, tal i com demana la Comissió d´Urbanisme de Barcelona.
A banda d´aquesta acords assolits, Joan Baliarda i Miquel Buch han definit aquest primer assoliment com un “punt i seguit” perquè ja es treballar per ampliar encara més els serveis i equipaments a compartir. De fet, una bona mostra és el futur Centre d´Assistència Primària de Víctor Català que donarà servei als dos municipis.
Pel que fa a la necessitat de construir un nou cementiri, necessitat especialment imperiosa per a Premià de Mar, els alcaldes no han rebutjat cap acord, ni tan sols la possibilitat de sumar-se a alguna iniciativa d´una administració superior en el cas que proposés un cementiri comarcal o supramunicipal.
Els alcaldes han informat que l´encàrrec del projecte executiu pràcticament està enllestit a l´equip redactor que en el seu dia va guanyar el concurs per a fer la residència geriàtrica i centre de dia i han avançat que a l´últim trimestre del 2009 caldrà preveure partida pressupostària per a les obres encara que només sigui per a moviments de terres. La previsió apunta uns 18 mesos d´obres i, per tant, l´equipament per a la gent gran estaria enllestit a finals de l´any 2010 o primers del 2011. La voluntat d´un i altre ajuntament és que el seguiment de les obres i la seva gestió el dugui a terme la Societat Municipal La Pinassa, de Premià de Dalt.
Tant Joan Baliarda com Miquel Buch, acompanyats entre el públic per diferents regidors dels dos equips de govern, han destacat el pes que suposa una massa social de 40.000 habitants i la importància que això té a l´hora de sol·licitar el recolzament d´administracions superiors. Ambdós alcaldes han volgut posar èmfasi en el fet que l´objectiu final d´aquests acords de col·laboració és millorar la societat premianenca amb serveis de primera qualitat.