Notícies

Navigation Bar

Noves mesures de la fase d’emergència per sequera

Les restriccions d'aigua limiten el consum a 210 litres per habitant i dia

Above Content Body

Content Core

Les restriccions d’aigua poden ampliar-se ben aviat, quan es decreti l’emergència per sequera. Fa unes setmanes, el govern de la Generalitat de Catalunya va decretar la fase de preemergència al Ter-Llobregat, mesos després de situar-se en la fase d’excepcionalitat. Els embassaments de les conques internes han arribat al seu mínim històric i, per això, tot està preparat per a reduir la pressió al servei de subministrament.

En el context actual de sequera, l’objectiu de la fase de preemergència és retardar el màxim possible la fase d’emergència.

Noves mesures en vigor amb la nova alerta per la sequera:

 • Limitació del consum màxim d’aigua a 210 litres per habitant i dia, per sota dels 230 de la fase d’excepcionalitat.
 • Prohibit piscines d’ús personal o familiar. Ara bé, sí que es permet omplir parcialment o per primera vegada “piscines d’ús públic”, que inclou les municipals i les d’establiments turístics o esportius.
 • Prohibit regar les zones verdes i els jardins públics i privats. Hi ha una excepció: els camps d’esport on es practiquin activitats federades, com els camps de futbol. En aquest últim cas, es passa de 450 l per hectàrea i mes a 200 per hectàrea i mes.
 • Prohibit netejar carrers, clavegueram, paviments, façanes o edificis amb aigua potable, ja siguin públics o privats.
 • Prohibit omplir total o parcialment fonts ornamentals, llacs artificials o altres elements d’ús estètic de l’aigua.
 • Només es poden netejar vehicles als establiments comercials que es dediquen a això que compten amb sistema de circulació d’aigua.
 • Està permès regar per a la supervivència els arbres de 20 h a 8 h, sempre amb rec gota a gota o amb regadores.
 • Reducció de la dotació de reg agrícola en un 40 % o la substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades.
 • Reducció del 15 % dels consums d’aigua dels usuaris industrials.
 • Reducció del consum d’aigua en els usos recreatius (15 % en usos assimilables a urbans i 50 % en reg).

 

Afectacions en gimnasos i clubs esportius en les 3 fases d’emergència per sequera

Això és el que inclou la modificació del decret de sequera que la Generalitat ha fet públic aquesta setmana i que, previsiblement, entrarà en vigor d’aquí a 15 dies. L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) treballa amb el càlcul que la fase més restrictiva de l’emergència, la tercera, podrà arribar durant el mes d’abril.

Hi ha tres escenaris diferents segons el nivell d’emergència:

 • Fase d’emergència 1: restriccions Es permet reomplir les piscines cobertes i descobertes que estiguin incloses en el cens d’equipaments esportius de la Generalitat de Catalunya. A canvi, s’haurà de reduir la despesa d’aigua dins les instal·lacions esportives. També es podrà fer servir l’aigua regenerada i de pou que no competeixi amb l’abastament per regar les zones esportives, com ara la gespa dels camps de futbol. En aquest cas també es demana compensar-ho amb la reducció del consum d’aigua dins l’equipament.
 • Fase d’emergència 2: dutxes de piscines tancades Aquesta fase afecta, sobretot, els equipaments amb piscina i zones de reg esportiu inclosos al cens de la Generalitat. Aquests podran continuar reomplint piscines i regant les zones esportives, però hauran de tancar el servei de dutxes.
 • Fase d’emergència 3: afectació en gimnasos En la fase d’emergència 3 ja no es podrà reomplir cap piscina ni regar cap camp i s’ampliaran les restriccions a tots els equipaments esportius i gimnasos. És en aquest punt quan totes les instal·lacions hauran de tancar el servei de dutxes als vestidors.

 

 


 

Consulta en quin estat es troba el teu municipi

Acord de Govern sobre l'estat d'emergència per sequera (16 de gener 2024).

Below Content Viewlet

Document Actions