Notícies

Navigation Bar

Neix PREMIÀ DEL MAL, el festival de novel·la negra i crònica criminal

La primera edició del festival se celebrarà del 4 al 6 d’octubre a Premià de Mar i Premià de Dalt, que esdevindran capitals dels relats de crims a Catalunya

Above Content Body

Content Core

Del 4 al 6 d'octubre, els dos municipis acolliran la primera edició del festival Premià del Mal, dedicat al gènere negre i criminal en totes les seves vessants. Des de divendres a la tarda fins diumenge al migdia, escriptors, periodistes, criminòlegs, forenses, jutges i investigadors compartiran les seves històries criminals, reals o de ficció, amb el públic. La controvèrsia entre els relats criminals reals i els de ficció és el tema sobre el qual girarà l'esdeveniment. 

El propòsit del festival és convertir durant un cap de setmana els dos Premià en el centre de la novel·la negra i els seus derivats (sèries, true crime...) de Catalunya. La col·laboració de les àrees de cultura d’ambdós ajuntaments fa possible que la iniciativa que lideren l'escriptora Susana Hernández i Can Vallerià [art, comunicació, territori] es pugui dur a terme.

Les seus de Premià del Mal són l'Espai l'Amistat, a Premià de Mar, i Can Vallerià, a Premià de Dalt. L'entrada és gratuïta a tots els actes.

 

 

Una programació diversa

Conscients que l'interès per la narrativa relacionada amb la criminalitat ha crescut molt els darrers anys per l'oferta televisiva i de plataformes, i coneixedors que el gènere negre i policíac és un dels més llegits al món, l'organització de Premià del Mal ha preparat una programació diversa i capaç d'atraure tota mena de públic.

Després de la xerrada de l'escriptor i mosso d'esquadra Xavier Álvarez, que obrirà el festival, per l'escenari de l'Espai l'Amistat i de Can Vallerià hi passaran alguns dels més notables escriptors, periodistes, criminòlegs, forenses, jutges i investigadors científics relacionats amb la narrativa negra. Al peu d’aquesta nota trobareu la relació de participants.

El format dels actes també serà variat: xerrades, converses, taules rodones temàtiques i presentacions de novetats del gènere negre. Els actes estaran moderats per alguns dels més reconeguts periodistes maresmencs. Una oferta variada que captarà l'interès del públic en general.

 

L'oferta complementària

El programa d'activitats de Premià del Mal es complementa amb una mostra de cinema clàssic del gènere, una fira del llibre, clubs de lectura i un concurs de microrelats negres amb més de 110 participants.

En acabar les sessions del festival de divendres i dissabte, al mateix Espai l'Amistat i amb entrada gratuïta, es projectaran pel·lícules clàssiques de cinema negre que fa anys que no es veuen en pantalla gran i so potent. Una oportunitat única de recuperar l'agradable sensació de realitat i la fascinació del gran cinema que sempre ha emocionat.

Durant les tres jornades del festival, les llibreries Vapor Vell i Índex oferiran una fira del llibre negre on, a més de les darreres novetats i dels millors títols del gènere, hi haurà els autors participants al festival, que signaran els seus llibres.

Les biblioteques Jaume Perich (Premià de Dalt)  i Martí Rosselló (Premià de Mar) i programaran sengles clubs de lectura de gènere negre i un taller de novel·la criminal durant les setmanes al voltant de les dates del festival. Conduïts per l'escriptora Susana Hernández, seran unes oportunitats excel·lents per conèixer nous títols i autors o per descobrir el gènere a aquells qui no ho hagin fet encara. A la Bibioteca Jaume Perich el club tindrà lloc els dimecres 2 d'octubre, 6 de novembre i 4 de desembre a les 18.30 hores.

Durant la jornada inaugural del festival es lliurarà el Primer premi El dia més negre, de microrelats dedicats al gènere. Aquest concurs, de caràcter popular, pretén animar el públic aficionat als relats negres i criminals a escriure ells mateixos les seves històries. El concurs està organitzat per l'associació Can Vallerià amb la col·laboració de Premià Media i el patrocini del restaurant El Celleret.

  

Participants confirmats a Premià del Mal

Xavier Álvarez Llaberia (escriptor i mosso d’esquadra), Ure Comas (periodista d'El Punt/Avui), Yago García Zamora (expert en el cas Helena Jubany), Miquel Àngel Gonzàlez (cap de la comissaria de Mossos de Premià de Mar), Roger Heredia (policia científica dels Mossos d'Esquadra), Antònia Huertas (especialista en intel·ligència artificial i escriptora), Josep Antoni López Garzón (cap de l'Àrea Central de Cibercrim dels Mossos d’Esquadra), Rafa Melero (escriptor i mosso d’esquadra), Graziella Moreno (jutge i escriptora), Bru Rovira (periodista) i Claudina Vidal (metge forense).

 

Escriptors que hi presentaran llibre

Xavier Aliaga, Emili Bayo, Biel Cussó, Pere Figueras, Toni Hill, Núria Martínez, Jordi Navarri, Jaume Albert Ollé, Lluís Riera, Maria Sardans i Maribel Torres Jaume.

 

Periodistes que hi moderaran debats i presentacions de llibres

Joaquim Aguilar (Premià Media), Pep Andreu (Mataró Audiovisual), Albert Calls (Tribuna Maresme), Sílvia Cantos (Ràdio Argentona), Laura González (RNE), Núria de José (La Xarxa), Agnès Marquès (TV3).

El Festival està dirigit per Susana Hernández i Can Vallerià [art, comunicació, territori], amb l'organització de Premià del Mal, Ajuntament de Premià de Mar i Ajuntament de Premià de Dalt, i el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.


 

Programa de Premià del Mal

 

Below Content Viewlet

Document Actions