Notícies

Navigation Bar

Mossos d'Esquadra desmantella una organització criminal dedicada al tràfic internacional de marihuana

L’entramat criminal, d’origen suec, s’havia associat amb dues organitzacions de Polònia i Anglaterra, amb l’objectiu d’optimitzar recursos i estructura logística

Above Content Body

Content Core

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) han desmantellat una organització criminal que traficava a escala internacional amb marihuana i han detingut 20 persones com a presumptes autores dels delictes contra la salut pública, blanqueig de capitals, pertinença a organització criminal, tinença il·lícita d’armes i defraudació de fluid elèctric. 

La investigació es va iniciar el mes de juliol de 2019 quan agents de la Unitat Central d’Estupefaents  van detectar un entramat criminal d'origen suec establert principalment a Catalunya, vinculat al tràfic internacional de substàncies estupefaents,  els integrants del qual tenien un ampli historial delictiu amb episodis violents als seus països d'origen.

Cal destacar que els mecanismes de coordinació policial a nivell internacional van possibilitar l’obtenció d’informació vinculada als membres de l’organització criminal que posava de relleu que es dedicaven principalment al tràfic de drogues a escala transnacional i que estarien al darrere de diversos tirotejos i assassinats, tant a Suècia com a d’altres països del nord d'Europa, fet que evidencia el caràcter extremadament violent del grup.

Els avenços en la investigació van establir que els líders d'aquesta estructura criminal s'haurien associat amb altres organitzacions d'origen britànic i polonès, per operar de manera conjunta i coordinada per a l'exportació d'importants partides de droga amb destinació als seus països d'origen, en els que disposaven de la infraestructura necessària per a la seva distribució. D’aquesta manera optimitzaven els recursos i compartien la logística.

Els investigadors van constatar que la branca polonesa tenia una infraestructura logística que els permetia ocultar substàncies estupefaents a l’interior d'escalfadors d'aigua a Catalunya i lliurar-les posteriorment en qualsevol país europeu. Tant és així que a principis del mes de juny l’equip investigador va poder intervenir 20 quilograms de marihuana oculta dins d’escalfadors d’aigua quan el conductor d’un camió pretenia creuar el pas fronterer de la Jonquera. També utilitzaven la paqueteria postal com a mètode per transportar la droga i distribuir-la.

Igualment, els investigadors van detectar fins a dos enviaments més amb el mateix modus operandi que es van poder intervenir a Polònia i Suècia gràcies a la col·laboració i coordinació policials a nivell europeu.

A partir de la informació obtinguda els agents van establir que l'estructura sueca la lideraven dos germans i que s'ocupava de l'adquisició i venda de partides de droga a nivell local, l'obertura de noves vies d'exportació segura de mercaderia il·legal a països del nord d'Europa, la planificació i execució d'assalts violents a altres traficants de substàncies estupefaents, a més de la protecció de la resta de membres davant d’eventuals ingerències d'altres organitzacions similars que operen al nostre país i que s'erigeixen com la seva competència directa.

D'altra banda l'organització d'origen britànic s'ocupava de la producció massiva de marihuana mitjançant l'explotació de múltiples plantacions il·lícites de cànnabis ubicades principalment al Maresme, Vallès Oriental, Baix Llobregat i el Bages. Per aquest motiu aquesta estructura comptava amb una gran capacitat financera que li permetia la compra o arrendament d'immobles al nostre país on també hi  instal·laven aquests cultius.

Un cop els investigadors havien pogut establir l’activitat delinqüencial de l’organització i delimitat la seva estructura i funcions es va dur a terme el dispositiu d’explotació policial, que es va fer en dues fases: la primera va tenir lloc el dia 1 de juliol i es va fer una entrada i escorcoll a la població de Premià de Dalt acordada pel jutjat instructor, on es van detenir els dos germans líders de l’organització d’origen Suec. Després de passar a disposició judicial el jutge va decretar el seu ingrés provisional a presó.

Disposaven de diverses plantacions interiors de marihuana en localitats catalanes des d’on abastien diversos països del nord i  el centre d’Europa

La segona fase de l’operatiu es va dur a terme el dimarts 4 d’agost amb tretze entrades i escorcoll acordades pel jutjat instructor amb l’objectiu de desarticular l’organització criminal d’origen britànic, recercar més indicis i detenir els presumptes responsables dels fets investigats. El dispositiu policial es va materialitzar a les localitats de Premià de Mar, Vilassar de Dalt, Argentona, Cabrils, Les Franqueses del Vallès, Granollers,  Vallromanes, Sant Fost de Campsentelles, Santa Perpètua de la Moguda, Sitges, Abrera i Sant Vicenç de Castellet.

Els escorcolls van proporcionar  abundant documentació d’interès per a la investigació i es van intervenir gran quantitat de diners en diverses divises, telèfons mòbils i una arma de foc. En el global de la investigació s’han desmantellat fins a cinc plantacions de marihuana amb unes 1900 plantes, s’han intervingut més 100 quilograms de cabdells marihuana  i s’han intervingut fins a 137.000 euros en efectiu.

FONT i IMATGES: Mossos d'Esquadra

Below Content Viewlet

Document Actions