Més de 1.700 persones han deixat de fumar el darrer any al territori del Maresme de l’Atenció Primària de l’ICS
Above Content Body
Content Core
Segons les dades registrades per l’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut (ICS), a la Metropolitana Nord, 1.720 persones al Maresme han deixat de ser fumadores el darrer any. Aquesta dada correspon al període que va del maig del 2024 a l’abril del 2025.
Compromesos a prevenir el consum de tabac i promoure el seu abandonament, diversos equips d’atenció primària aprofiten la setmana estrella de la lluita contra el tabac per sensibilitzar sobre els riscos de fumar. I és que del 25 al 31 de maig se celebra anualment la Setmana Sense Fum, cita que convergeix, a més, amb el Dia Mundial sense Tabac, el darrer dia del mateix mes.
Accions informatives
Aquestes són algunes de les activitats programades pels equips del territori:
-
L’EAP Vilassar de Dalt instal·larà un estand informatiu a peu de carrer amb consells i recursos per deixar de fumar, dijous 29 de maig.
-
L’Equip d’Atenció Primària (EAP) Arenys de Mar instal·larà un espai informatiu amb cercle de conversa i taller inclosos davant del Centre Cultural Calisay, dijous 29 de maig.
-
L’EAP La Riera, de Mataró, organitza la xerrada “Ansietat durant la deshabituació”, dimecres 4 de juny.
-
L’EAP Ronda Cerdanya, de Mataró, també organitza sessions informatives: “Salut bucodental en persones fumadores” i “Deshabituació del tabac i experiències després de deixar de fumar”, dilluns 26 de maig.
A més, al llarg de la setmana, molts equips del territori aprofitaran per fer accions informatives i de sensibilització en contra del tabac als seus centres de salut, aigui a consulta o en forma d'estand informatiu.
Abordatge tot l’any
Les intervencions que fan els i les professionals a les consultes pel que fa a la deshabituació tabàquica es duen a terme de manera habitual. Reforços de conducta, entrevistes motivacionals o sessions grupals són algunes de les formes en què els equips ofereixen aquest suport i acompanyen al llarg del procés de deixar de fumar.
A més, amb el Programa Salut i Escola, també tenen l’oportunitat de fer aquesta sensibilització a les aules i alertar dels falsos mites sobre les noves maneres de fumar, que han arribat amb la introducció de dispositius com les cigarretes electròniques o els vapejadors.
El tabaquisme és el principal factor de risc de les malalties cardiovasculars, el càncer o les malalties respiratòries. S’estima que cada any moren a Catalunya gairebé 10.000 persones per malalties ocasionades pel consum de tabac o l’exposició al fum ambiental. Per aquest motiu, la prevenció i el control del tabaquisme són una de les prioritats de les polítiques de Salut Pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i de l’activitat que porten a terme els i les professionals dels serveis sanitaris.
XXVI Setmana Sense Fum
El lema d’aquesta vint-i-sisena edició de la Setmana Sense Fum és “Que la salut sigui el teu premi”. Aquesta campanya té com a objectius sensibilitzar la ciutadania sobre els beneficis de respirar un ambient lliure de fum, prevenir el consum de tabac entre els joves i promoure l'abandonament de l'hàbit entre les persones fumadores.
L'esdeveniment és una iniciativa originària de la Sociedad Española de Medicina Familiar y Comunitaria (semFYC) i CAMFiC a Catalunya, que en el marc del projecte d’integració de SumaSalut, organitzen de manera conjunta els Programes d’Activitat Física saludable, Atenció Primària Sense Fum i Beveu Menys de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT).
Combatre l’atractiu del tabac
Per la seva banda, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) centra la celebració del Dia Mundial sense Tabac a denunciar les tàctiques de la indústria tabaquera per combatre l’atractiu del tabac, la nicotina i els productes connexos, especialment entre la població jove. Es tracta, per exemple, d’aromatitzants, sabors i altres agents que modifiquen l’olor, el gust o l’aparença i que estan concebuts per emmascarar l’aspror del tabac.
Enllaços d’interès: