Notícies

Navigation Bar

Medi Ambient fa tasques de revitalització del cuprés de can Figueres

S'està actuant a les branques de fulles caduques, descompactant l'arbre i millorant el sòl amb aportació de nutrients

Above Content Body

Content Core

Medi Ambient fa tasques de revitalització del cuprés de can Figueres
© Departament de Territori i Sostenibilitat

El departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya està realitzant diverses accions al xiprer monumental que hi ha a can Figueres, mitjançant una poda sanitària i l'aportació de nutrients que permetin la seva revitalització i alhora evitin possibles riscos als nombrosos visitants d'aquests jardins públics.

El cuprés en qüestió és un arbre monumental. Inicialment tenia 12 branques, però el 1991, una ventada en va trencar 5. Va ser declarat d'interès local l'abril del 1994 i també d'interès comarcal el juliol del 1996. Des de l'any 1995 ha estat podat diverses vegades i té instal·lats cables per assegurar la capçada. El tronc o canó és espectacular. Bona prova d'això és que és el cuprés de més volt de canó mesurat a tot Catalunya.

 

Característiques tècniques

Espècie: Cupressus macrocarpa

Mesures: 
Alçària total (h) = 18,5 m
Volt de canó (c) = 6,08 m
Capçada mitjana (C) = 18,0 m 

El cuprés (Cupressus macrocarpa), xiprer de Monterey o xiprer de Lambert és un arbre de creixement relativament ràpid, originari d'una àrea reduïda de la badia de Monterey (Califòrnia, Estats Units). És un arbre de fins a 25 m d´alçària, semblant al xiprer comú (de la varietat horitzontal) però amb el fullatge verd clar i amb olor a llimona quan es frega. Les branques gruixudes formen angles d´uns 45º. Les pinyes malgrat el qualificatiu de "macrocarpa" (= de fruit gros), són globoses de 20 mm i més petites que les del nostre xiprer comú.

Al N de la Roca del Cavall, prop del límit W del terme, se cita l'Alzina del Mal Temps com a lloc de celebració d’aquelarres. Segons la tradició popular quan hi ha núvols a l’Alzina del Mal Temps hi ha tempestes.

        


 

Fitxa del cuprés de can Figueres

Mapa del cuprés de can Figueres

 

Below Content Viewlet

Document Actions