Les visites al Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme, ara adaptades per a persones amb mobilitat reduïda
Above Content Body
Content Core
Els alçadors estan fets de residus plàstics i permeten veure els diferents processos de tractament dels residus municipals a través d’uns finestrals: des que els camions de rebuig descarreguen la brossa a la fossa del Centre, fins que diferents tecnologies la separen segons si són residus plàstics, metalls, de cartró o de vidre. Durant el recorregut també es pot veure el procés de bioestabilització dels residus orgànics.
Realitat virtual com a eina d’educació ambiental Des que el novembre de 2022 es va començar a portar a terme l’activitat ‘Maresme Circular Experiència Immersiva’, les visites escolars al Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme han anat en augment.
L’activitat consisteix en un viatge al present i al futur del reciclatge a través de la Realitat Virtual i es porta a terme com a complement de la visita guiada pels diferents processos de tractament de residus del Centre.
Amb les ulleres de realitat virtual Meta Quest 2 amb una resolució de 5K i mitjançant una sèrie de vols virtuals que generen una sensació 3D altament immersiva, l’usuari sobrevola el Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme gaudint d’unes vistes panoràmiques de Mataró i de bona part de la comarca, viatja fins l’espai i aterra en una ciutat sostenible i autosuficient del futur. Tot plegat en 25 minuts i amb l’ajuda d’un dron animat que a més de guiar el visitant li ensenya conceptes com el de l’economia circular i el downcycling.
L’experiència és apta per persones a partir dels 7 anys i està disponible en tres idiomes: català, castellà i anglès. Qualsevol escola o institut pot sol·licitar-la posant-se amb contacte amb Maresme Circular. El curs escolar passat (2022-2023) el Centre va rebre més de 6.200 visitants, i es calcula que aquest curs més de 7.000 usuaris arribaran a gaudir de la visita guiada.
‘Un volt als residus’
Totes dues activitats formen part del programa d’educació ambiental ‘Un volt als residus’, que va ser creat el 2013 amb l’objectiu de conscienciar sobre la problemàtica dels models de producció i consum que han derivat en l’emergència climàtica actual i com la gestió dels residus té un paper clau a jugar de la mà de la coresponsabilitat de tota la societat per refer el futur. Més de 60.000 persones ja han passat pel programa.