Notícies

Navigation Bar

L'Ajuntament mantindrà els honors atorgats a l'expresident Jordi Pujol

Després que la Comissió de Valoració dels Honors i Distincions així ho decidís per unanimitat

Above Content Body

Content Core

Plaça Jordi Pujol i SoleyDesprés dels fets confessats per Jordi Pujol el passat 22 de juliol, PSC i PPC van presentar, el 30 de juliol i el 5 d’agost, respectivament, dues instàncies sol·licitant la retirada dels honors concedits a l’expresident de la Generalitat per part de l’Ajuntament de Premià de Dalt.

En la reunió celebrada el passat 8 de setembre, totes les persones integrants de la Comissió de Valoració dels Honors i Distincions Municipals van votar de forma unànime perquè es mantinguin els honors concedits a l’expresident de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol i Soley. Concretament, el títol de Fill Adoptiu de Premià de Dalt (1997), el nom a la plaça Jordi Pujol (2006) i la col·locació de l’escultura (2011).

Tot i reconèixer la gravetat dels fets confessats per Jordi Pujol, els integrants de la Comissió entenen que Premià de Dalt no ha de jutjar els fet ocorreguts i van concloure, per unanimitat, que persisteixen els motius pels quals en el seu moment el Consistori va distingir l’expresident de la Generalitat: la seva estreta vinculació amb Premià de Dalt i la seva trajectòria envers Catalunya, des de la seva joventut i fins avui, incloent els vint-i-tres anys en què presidí el país.

Les distincions atorgades
Jordi Pujol va ser escollit Fill Adoptiu de Premià de Dalt l’any 1997, per unanimitat de tots els grups municipals.  Posteriorment, l’any 2006, el govern format per PSC-PPC-ERC-ICV-EuiA i ACPD va proposar que la plaça situada a la zona de Can Verboom portés el nom de l’expresident de la Generalitat de Catalunya, una proposta que també es va aprovar per unanimitat i que va rebre el suport de vint-i-cinc entitats de Premià de Dalt.

La Comissió de Valoració dels Honors i Distincions Municipals
Aquest òrgan el  formen 18 persones, 11 són representants de la societat civil; 3, tècnics municipals; i 4 són càrrecs electes (alcalde, regidor de Cultura, regidora de Participació Ciutadana; i el mateix regidor del PSC que hi va renunciar recentment, concretament el 04/09/2014 mitjançant correu electrònic). La constitució, les persones integrants i les funcions d’aquest òrgan col•legiat van ser aprovades per tots els grups municipals (CiU, PSC, PP i SI) a excepció d’ERC, en un Ple celebrat el 10/06/2013.

Proposta del PSC per blindar els nomenaments atorgats
El 08/07/2013, el grup socialista va presentar una al·legació -que es va rebutjar- al Reglament Municipal d’Honors i Distincions perquè es blindés el nomenclàtor d’edificis, carrers o places el nom del qual ja està instaurat i assumit per la ciutadania i perquè només es poguessin retirar les distincions si en el decurs de la seva trajectòria personal les persones distingides pel Consistori són imputades, jutjades i sentenciades en ferm; un supòsit que, a dia d’avui, no es compleix.

Cal recordar que arran de la confessió de l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, l'Ajuntament de Premià de Dalt va anunciar que revisaria, a través de la Comissió de Valoració constituïda per acord de Ple, els honors que en el seu moment se li van atorgar. Veure notícia.

Below Content Viewlet

Document Actions