La teràpia assistida amb gossos millora l’autoestima i l’ansietat dels adolescents amb trastorns mentals
Above Content Body
Content Core
L’Hospital de Mataró ha participat en l’estudi multicèntric Mental-Dog, que avala els beneficis de la teràpia assistida amb animals (TAA) per a adolescents amb problemes de salut mental i demostra la utilitat de les intervencions no farmacològiques com a complement als tractaments farmacològics en aquests tipus de pacients.
Objectiu
L’estudi té per objectiu avaluar el grau de vincle humà-animal generat després de diverses sessions de TAA amb els adolescents ingressats i entre les principals conclusions destaca que un curt període de temps (generalment dues sessions) és suficient per establir un bon vincle entre el gos i pacient. Un dels aspectes més ben valorats pels adolescents és l’acceptació incondicional: asseguren que l’animal els accepta tal com són, els ajuda a oblidar els problemes i els aporta seguretat i confiança. A més, el gos és capaç de percebre quan se senten malament i consideren que ells fan sentir feliç l’animal.
Resultats a l’Hospital de Mataró
Dels 32 adolescents que van participar en l’estudi, la meitat patia un trastorn de la conducta alimentària (TCA) i la resta altres diagnòstics com trastorn de la conducta, trastorn de l’espectre autista o depressió. En general es va observar un augment de l’autoestima i una disminució de l’ansietat, millorant especialment aquells pacients amb depressió.
Estudi multicèntric
En l’estudi hi van participar 114 adolescents i sis gossos d’intervenció de les associacions Itcan, Ilerkan i Animal Nature, que han fet teràpia a l’Hospital de Mataró, l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida i l’Hospital Infantil Universitari Niño Jesús de Madrid. També ha comptat amb la col·laboració de Purina, de l’Oficina d’Intervencions Assistides amb Animals de la Universitat Rey Juan Carlos de Madrid i l’Institut de Recerca en Atenció Primària (IDIAP Jordi Gol) per a l’assessorament metodològic i l’anàlisi de resultats.