Notícies

Navigation Bar

La Societat Cultural Sant Jaume inaugura la seva sala el dissabte 4 de febrer

L´endemà, 5 de febrer, té lloc una jornada de portes obertes d´11 a 13:30 hores

Above Content Body

Content Core

LateralDesprés d’un any d’obres de rehabilitació, amb un cost de 350.000 euros, la Sala Sant Jaume d’aquesta entitat centenària de Premià de Dalt obre les seves portes en un acte d’inauguració exclusiu pels socis de l’associació que té lloc dissabte 4 de febrer a les 7 de la tarda. Les obres han consistit en la rehabilitació de la coberta, la renovació de l’interior de la sala, dels revestiments, sostres, escenari, s’ha canviat la sonorització i la climatització.

La Societat Cultural Sant Jaume és una associació centenària, sense ànim de lucre, cultural, popular, oberta, amb uns 450 socis i integrada a la Federació d’Ateneus de Catalunya, que té per finalitat promoure la cultura, el civisme i la dinamització social i que cada any porta a terme una mitjana de 130 activitats. Als anys 30 es van iniciar les projeccions de cinema i als 40 les representacions teatrals, tant a càrrec de companyies professionals com també a càrrec de socis i veïns. El funcionament de l’entitat es basa en l’aportació del treball voluntari dels socis i simpatitzants.

El caràcter ateneístic de l’entitat feia imprescindible disposar d’una sala en ple funcionament per a teatre, cinema, conferències i altres actes socials. Per això la decisió central quant al projecte ha estat convertir el teatre en sala en polivalent, amb un tipus de seient que es pugui plegar i retirar. Això permetrà augmentar notablement les possibilitats d'oferta cultural, lúdica i d'infraestructura per la massa social i per al poble en general, esdevenint un puntal bàsic per la promoció de l'entitat i poder així iniciar una nova etapa. L’any 2008 es van iniciar estudis per una possible remodelació integral de la sala. L’oportunitat va sorgir amb una línia de crèdits oberta per la Generalitat de Catalunya adreçada a ateneus i entitats culturals, a la que Sant Jaume hi accedeix l’any 2010.

Suport econòmic de l’Ajuntament
L’entesa entre l’Ajuntament de Premià de Dalt i la Societat Cultural Sant Jaume ha estat històricament clau i beneficiosa per ambdues parts, fent possible l’entitat que el municipi cobrís les necessitats de centre cívic i hotel d’entitats mitjançant un conveni entre l’administració local i l’associació. Fins i tot algunes associacions locals han tingut el seu origen a Sant Jaume tot i que després se n’han independitzat.

El Consistori subvenciona regularment la Societat Cultural Sant Jaume. Des de l’any 2011, la subvenció anyal s’ha incrementat a 20.000€ per a garantir l’amortització del préstec de 300.000€ subscrit per a fer les obres d’adequació i reforma de l’edifici. A banda però d’aquesta subvenció, l’ajuntament ha fet realitat al llarg dels anys la rehabilitació de la sala teatre i dels seus vestidors; l’arranjament dels vestidors de la zona esportiva va intervenir amb l’empresa “Dragados y Construcciones, SL” quant a la remodelació de tota la planta baixa de l’edifici i, recentment, va participar de l’apadrinament de butaques amb la secció “Recuperem el Teatre de Sant Jaume”. A més, subvenciona periòdicament les diverses seccions que conformen Sant Jaume per a les diferents activitats específiques.
Com a  contrapartida a aquest aval financer, i tal i com estableix el conveni signat entre l’Ajuntament i la SC Sant Jaume el 14 de juny de 2010, l’entitat cedirà, previ acord, els seus espais i sales a l’Ajuntament per a dur a terme activitats culturals, sent a càrrec de Sant Jaume les despeses ordinàries de subministrament i manteniment.

Vista general de l'entitatCan Franquesa, seu de Sant Jaume
La seu és de propietat de l’entitat, per adquisició l’any 1924. L’edifici central, amb 1.300 m2 de sostre construït, és una antiga casa pairal anomenada Can Franquesa, amb les parts més antigues originàries al menys del segle XVI i les mes noves originàries del segle XVIII. Està catalogat com a patrimoni  arquitectònic local, inscrit al registre de patrimoni arquitectònic de la Generalitat de Catalunya.
Una part de l’edifici acollia la sala de teatre, l’única d’aquest tipus a  Premià de Dalt. Aquesta part de l’edifici és originària del segle XVIII, i la darrera reforma de la sala és dels anys 70. Durant els darrers anys s’han fet reformes per adequar les zones interiors a les normes d’accessibilitat i seguretat mínimes.

Foto plànol: Cedida per la SC Sant Jaume (Montse Morera)

Below Content Viewlet

Document Actions