Notícies

Navigation Bar

La sentència del procés marca el Ple del mes d’octubre

Els grups sobiranistes aproven una moció de suport a les persones detingudes el 23 de setembre acusades de terrorisme

Above Content Body

Content Core

El Ple ordinari del mes d’octubre celebrat dilluns dia 21 es va fer després d’un altre ple, en aquest cas extraordinari, per a escollir les persones que han d’ocupar les meses electorals el proper 10 de novembre, data en què tindran lloc les Eleccions Generals.

Per unanimitat de tots els regidors i regidores, a excepció d’en Josep Font d’ERC que no va assistir, es va aprovar el Reglament regulador de clubs de consumidors de cànnabis i substàncies que puguin generar dependència.

Modificació de les Ordenances Fiscals

En l’àmbit de l’Economia, es va presentar la modificació de les Ordenances Fiscals per a l’exercici 2020. El regidor d’Hisenda, Alejandro Costa Urigoitia, va explicar que “és una modificació de caràcter tècnic, d’acord amb l’assessorament de la Diputació de Barcelona per ajustar les ordenances a la jurisprudència i canvis legislatius”. El regidor va afegir que es farà un estudi sobre una modificació més àmplia i va convidar als portaveus dels grups municipals a fer les aportacions que vulguin abans del 31 de desembre. El regidor de C’s, David Expósito, va avançar el vot contrari perquè trobava a faltar diferents modificacions sobre l’impost de vehicles de tracció mecànica, l’ICIO, l’IAE o la taxa de residus. Carlos Garcia Ábalos des de la Crida també optava pel vot contrari perquè “hem fet propostes de modificació de les ordenances fiscals i no es tenen en compte”. Inma Fernández argumentava el vot a favor del PSC perquè es tractava d’unes modificacions merament tècniques, mentre que Quim Fornés des de les files d’ERC optava per l’abstenció “i ens acollirem a presentar propostes”.

La modificació de les ordenances fiscals doncs s’aprova amb els vots favorables del Govern (9 de Junts) i 2 del PSC;  2 abstencions (ERC) i 3 vots en contra (2, Crida i 1, C’s).

Amb l’aprovació del Compte General del 2018 es va repetir el mateix sentit dels vots. En aquesta ocasió, C’s va argumentar que “no poder aprovar uns comptes en què no hem participat”. Carlos Garcia Abalos des de la Crida també va votar en contra “perquè és la nostra manera de dir que no estem d’acord en com es fa i com s’executa el pressupost·, alhora que va demanar més informació sobre els números de la Societat Municipal La Pinassa. Fornés des d’ERC va votar abstenció tot emplaçant-se als nous pressupostos. En aquest punt, el regidor d’Hisenda, Alejandro Costa, va demanar de forma expressa a la Crida que “no facin demagògia amb Serveis Socials quan diuen que no s’executen les seves partides ja que aquest Govern cobreix totes les necessitats d’aquest departament, prèviament valorats pel seu personal tècnic”.

Dos convenis amb el Consell Comarcal del Maresme es van aprovar també en aquest Ple, concretament un per a disposar de 2 peons de la construcció, donant feina a dues persones aturades, per a fer l’arranjament de voreres a Puig de Pedra i nucli antic; i un altre per a tirar endavant la consolidació del jaciment iber d ela Cadira del Bisbe amb cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), amb un import de 246.000€ que primer avançarà l’Ajuntament. El primer conveni es va aprovar amb els vots favorables de Junts i PSC; l’abstenció d’ERC i els vots en contra de la Crida i C’s. El segon conveni, que feia referència al poblat iber, va prosperar amb els vots favorables de Junts, PSC i ERC, l’abstenció de la Crida i el vot en contra de Ciutadans.

Mocions 

En l’apartat de mocions, la sentència del procés i la resposta de la ciutadania de Catalunya al respecte van tenir incidència. Els tres grups sobiranistes, Junts, ERC i la Crida, van tirar endavant la moció presentada per aquests dos últims, Crida i ERC, en què quedava palès el suport a les persones detingudes el 23 de setembre integrants de CDR’s i empresonades actualment acusades de terrorisme, mentre que PSC i C’s la van votar en contra. El regidor de C’s va dir que era una moció sense seny, de suport als bàndols del CDR, "en què es vol blanquejar la violència d’aquests grups". Expósito va donar les gràcies a la Policia Nacional i als Mossos d’Esquadra per haver-los detingut. Carlos Garcia de la Crida va respondre-li que “violència l’exerceixen les forces que vostè defensa”, tot recordant-li que “l’acusació de és infundada amb invenció de relats per a poder condemnar-los”. La socialista Inma Fernández va demanar la retirada de la moció i va defensar les detencions i presó preventiva, agraint la tasca de les forces policials i dels jutges. Quim Fornés des d’ERC va defensar la moció i va criticar les detencions, l’empresonament de líders polítics i socials, l’exili forçat de cantants... uns fets que segons ell recordaven massa al passat. Carles A. Medina, portaveu del govern va deixar clar que “rebutgem la criminalització del moviment independentista” i va afegir que les detencions de 7 persones el 23 de setembre, acusades de terrorisme, rebel·lió i tinença d’armes es van fer sense cap prova, en una operació que no va respectar ni la intimitat ni la presumpció d’innocència de les persones detingudes i que només busca vincular els CDR i l’independentisme amb la violència amb l’objectiu de legitimar la repressió i la persecució judicial”.

No van prosperar les dies mocions que presentava Ciutadans, una per a l’obtenció del distintiu en matèria d’igualtat “SG City 50-50” que va rebre el suport d’ERC, l’abstenció de la Crida i el vot en contra del Govern i del PSC, en explicar el portaveu Carles A. Medina que l’equip d’Igualtat ja tenia establerta una línia de treball en què s’inclou aquest distintiu per a més endavant; ni tampoc l’altra de condemna de la violència i el terrorisme en democràcia, que proposava, entre altres acords, “rebutjar l’assetjament de la Guardia Civil a Catalunya”. Carlos Garcia des de la Crida, explicava que “no entrarem en el joc de condemnar un terrorisme que no existeix. Sí condemnem la violència dels cossos policials”. Ginés Marín del PSC manifestava que “aquesta moció busca la confrontació, no la pacificació”. Quim Fornés en nom d’ERC va recordar-li al regidor de C’s que la policia va exercir violència l’1 d’octubre i ara es dona quan hi ha cossos policials. El regidor va demanar la retirada de la Guardia Civil i Policia Nacional de Catalunya i va reclamar el dret a la llibertat d’expressió. Carles A. Medina des del Govern va dir que “diem un no rotund a la moció”, i va afegir que “condemnem la violència i mai votarem a favor d’una moció que vincula l’independentisme amb el terrorisme”. La moció només va rebre el vot favorable de Ciutadans. La resta, tots en contra.

Es va retirar la moció que ERC i la Crida presentaven pel reconeixement de les dones deportades als camps de concentració nazis i en especial a Neus Català, perquè era reiterativa ja que en anteriors sessions ja es va aprovar homenatjar-les posant el nom de Neus Català a un carrer -d'una zona que s'ha començat a desenvolupar- i amb una placa commemorativa de la Colònia Negrín.

Precs i preguntes

En l’apartat de precs i preguntes, ERC va formular 3 precs (sobre via pública i senyalització municipal) i 5 preguntes (sobre Jazz en la Nit, el futur CAP , el workout de La Petanca, Ulisses Fest i l’Escola Santa Anna). C’s va fer 2 precs (sobre pipicà i el passatge Sant Crist) i 2 preguntes (sobre l’estelada a La Poma i el Pla local de Seguretat de Premià de Dalt).

Recordeu que podeu seguir mitjançant vídeo acta els acords i les intervencions al Ple en aquest enllaç.

El proper Ple tindrà lloc el dilluns 18 de novembre de 2019 a les 19.30 hores.

 

Below Content Viewlet

Document Actions