La salut de les Dones, protagonista del mes de maig
Above Content Body
Content Core
Es tracta de diversos tallers enfocats a trobar la cura, l’equilibri intern i el benestar físic i emocional de les dones que impartirà la Patrícia Alonso, assessora nutricional i instructora de ioga, del 5 al 28 de maig de 2021 a les 18.30 hores. Les activitats es faran online, i les persones interessades s’han d'inscriure prèviament ja sigui mitjançant un correu electrònic a l’adreça patdietista@gmail.com o bé per WhatsApp al telèfon 619 824 796. Únicament es farà presencialment la caminada conscient a la Cadira del Bisbe i elaboració d’un mandala amb elements del bosc, amb què es tancarà el programa. En total, Igualtat ha preparat 8 tallers que tindran lloc els dimecres i divendres del mes de maig.
Les persones que vulguin fer els tallers han de saber que es tracta de sessions independents les unes de les altres tot i que segueixin un mateix fil conductor. Per tant, es poden apuntar als que més els agradin.
La història del Dia Internacional d'Acció per la Salut de les Dones
L'origen d'aquesta commemoració es remunta a l'any 1987, quan en una reunió de la Xarxa Mundial de Dones pels Drets Reproductius que va tenir lloc a Costa Rica, la Xarxa de Salut de les Dones Llatinoamericanes i del Carib va proposar la creació d'un Dia Internacional d'Acció per a la Salut de les Dones.
L'objectiu d'aquest esdeveniment, que cada any se celebra el 28 de maig, és fer difusió de l’estat de salut de les dones, de les seves necessitats i demandes, i del compromís de les administracions per donar-hi resposta.
La perspectiva de gènere en la salut dona visibilitat de conèixer fins a quin punt els diferents rols atribuïts a dones i homes i les relacions desiguals de poder es vinculen socialment als seus comportaments vers la salut. D’altra banda, fa que es qüestioni la ciència mèdica androcèntrica, basada en un model masculí, i que s’investiguin les diferències biològiques més enllà de les purament reproductives.
La commemoració del 28 de maig posa damunt la taula la necessitat d’estudiar i analitzar els casos de les dones des d’aquesta perspectiva, tenint en compte tots els factors diferencials: genètics, biològics, fisiològics, endocrins, psicològics, etc. Els biaixos de gènere han fet que falti investigació científica respecte a temes com el dolor o que s’acceptin amb poc rigor casualitats no provades.