Notícies

Navigation Bar

La regidoria de Salut fa difusió d'una sèrie de recomanacions de l'Agència de Salut Pública de Catalunya per a un consum segur de bolets

És important consumir només aquells bolets que coneguem bé

Above Content Body

Content Core

A Catalunya podem trobar moltes espècies de bolets, algunes comestibles però també n’hi ha un centenar que són tòxiques i poden arribar a ser mortals. Per aquest motiu, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) vol posar molt d’èmfasi en què només es cullin els bolets d’espècies comestibles conegudes i que presentin un bon estat de conservació. Igualment, recomana no collir els que creixin als jardins de les ciutats, perquè poden acumular metalls pesats i tòxics. I, en cas de dubte, rebutjar-los sempre.

També hem de tenir molt en compte que, a causa de la pluja i en funció del grau de maduració, es poden modificar algunes característiques dels bolets, com el color, l’ornamentació o l’aspecte de les làmines i el peu, la qual cosa pot induir a error en la seva identificació. Per aquesta raó, no és aconsellable identificar-los mitjançant fotografies i làmines, sinó que sempre necessitem l’assessorament d’un expert.

Símptomes d’intoxicació
La simptomatologia varia en funció de l’espècie del bolet, però els efectes més comuns són forts dolors d’estómac, suor freda, vòmits dolorosos i continuats, diarrees fètides i abundants, vertigen, prostració total, deliris o períodes alternatius de crisi i de calma. Tot i que els primers símptomes d’intoxicació es poden presentar al cap de poca estona d’haver ingerit els bolets, les intoxicacions més greus i perilloses es manifesten al cap d’unes 8 o 10 hores.

Si notem malestar o algun símptoma d’intoxicació, hem d’adreçar-nos directament al centre mèdic més proper per ser diagnosticats i rebre el tractament més adequat, l’eficàcia del qual depèn de la rapidesa amb què actuem. És convenient portar-hi les restes dels bolets ingerits, a fi que els especialistes puguin identificar l’espècie i prescriure el tractament més adient. I, si altres persones han menjat els mateixos bolets, es recomana que rebin assistència mèdica, malgrat que no presentin símptomes d’intoxicació.

Below Content Viewlet

Document Actions