Notícies

Navigation Bar

La piscina municipal, la bona situació econòmica de l’Ajuntament i el català, protagonistes del Ple de març

Dilluns 12 de març va tenir lloc el ple ordinari del mes de març, amb 20 punts inicialment a l’ordre del dia que després es va veure ampliada amb dues mocions del Govern que es van presentar per urgència

Above Content Body

Content Core

El tret de sortida al projecte de piscina municipal a Premià de Dalt va rebre el suport dels 13 regidors i regidores que conformen el Govern (PDeCAT, ERC-.AM i PSC-PM), i l’abstenció de l’oposició, formada per Crida Premià de Dalt (2) i PP (2).  

Ambdós grups de l’oposició van reclamar de nou formar part de la comissió d’estudi de la piscina, tot i que l’alcalde, Josep Triadó, els hi va tornar a dir que és una comissió de caràcter tècnic i no polític. Bernabé Ruffo, portaveu del PP, va fer referència a les tres estimacions que estableix l’estudi econòmic d’aquest futur equipament, que va des de la més pessimista a la més optimista, amb unes possibles pèrdues de 240.000 a 700.000€ o bé un benefici de 100.000€ si s’assoleixen 1.600 persones abonades.

L’alcalde, Josep Triadó, va explicar que “amb un projecte de piscina menys ambiciós probablement aquesta no seria sostenible”. I va afegir, “som coneixedors que les aigües són deficitàries, per això ho compensem amb activitats dirigides”. L’alcalde també va defensar que l’operació la porti a terme la Societat Municipal La Pinassa ja que, segons ell, “quant a impostos l’Ajuntament s’estalvia l’IVA i a més, en no haver cap operador privat, el possible benefici repercutirà directament en els veïns/es de Premià de Dalt”. Josep Triadó va posar èmfasi en què “els números són prudents i la proposta de fer la piscina encaixada al pavelló ens permetria una gestió conjunta d’ambdós equipaments i, per tant, un estalvi important en costos de personal”. L’alcalde va explicar que es crearien 20 llocs de treball, que la piscina disposarà d’un ampli aparcament i va destacar-ne la vessant de cohesió social, “serà un espai d’unió amb persones usuàries dels 0 als 100 anys”.

La construcció de la piscina municipal està valorada en 4M d’euros i l’alcalde va recordar que el repte és “fer-la viable, sense endeutar-nos ni apujar impostos, tal i com en el seu dia vam fer encomanant la recollida de residus o la neteja viària a la societat municipal”.

Tot i aquestes explicacions, les reserves del PP no es van aturar i el grup va mantenir la seva abstenció a la proposta, com també Crida Premià de Dalt.

Mocions

Inicialment només en presentava Crida Premià de Dalt. La primera d’elles era per instar la Generalitat de Catalunya a fer front a la situació d’emergència social reactivant lleis suspeses o anul·lades pel Tribunal Constitucional. Es va aprovar amb 12 vots a favor de Crida, PDeCAT i ERC-AM. El PSC-PM es va abstenir mentre que el PP va votar en contra. La portaveu socialista, Inma Fernández, va justificar l’abstenció del seu grup lamentant que “tornar a aprovar lleis suspeses, encara que ho hagin estat injustament, no solucionarà les situacions d’emergència social”. El portaveu popular, Bernabé Ruffo, va demanar a la Crida  no tornar a aprovar lleis suspeses sinó fer noves aportacions i va manifestar que “en lloc de dedicar els FLA (Fons Liquiditat Autonòmica) a comprar urnes o a espiar polítics, es dediquin a combatre les desigualtats socials”.

Les altres tres mocions de la Crida feien referència a les pensions; a no convidar l’exèrcit ni cossos repressius a Premià de Dalt després de l’1O; i a impulsar una xarxa wi-fi lliure, oberta i gratuïta. La de les pensions no va prosperar perquè el Govern en presentava una d’alternativa elaborada per les dues entitats municipalistes, ACM i FMC; la de vetar l’exèrcit i els cossos repressius es va aprovar amb el vot a favor de tot el Ple a excepció del PP, que va fer-ho en contra; i la de la xarxa wi-fi oberta i lliure es va aprovar amb els vots de tota la Corporació menys el PP que es va abstenir.

Pel que fa a les dues mocions d’urgència presentades pel Govern, una sobre les pensions i l’altra de suport a la immersió lingüística, ambdues van prosperar. La de les pensions amb el vot favorable de tots els grups a excepció del PP, que va votar en contra. El portaveu del Govern, Marc Tintoré, va recordar al regidor del PP Pedro Bailón -que havia defensat que el Gobierno de España apuja les pensions i que a España sempre s’han pagat- que “l’Estat es va gastar 87M d’euros l’1 d’octubre, uns milions que perfectament podia haver dedicat a augmentar les pensions de les persones que han aixecat aquest país”.

 

Suport al moviment "Som Escola" i a la llengua catalana

Sens dubte, la moció de suport al moviment “Som Escola” i al model d’immersió lingüística va ser un dels punts que més debat va aixecar en el decurs del Ple. El portaveu del Govern, Marc Tintoré, va recordar que els alumnes catalans treuen de mitjana millor nota  en llengua castellana que els de l’Estat i va qualificar la immersió lingüística com a model d’èxit. Bernabé Ruffo, del PP, va qüestionar les 2 hores a la setmana que s’ensenyen de castellà a l’escola i va defensar la proposta del seu partit de fer una enquesta perquè les famílies triïn en quina llengua volen escolaritzar els seus fills/es. Josep Font, portaveu d’ERC-AM, va dir al portaveu del PP que “als patis i arreu es parla mes el castellà que el català. La nostra llengua està perseguida, i he tornat a sentir-me dir ‘hable en cristiano’. Si us plau, ja n’hi ha prou!”. Carlos Garcia de la Crida va recordar que “a Catalunya, l’aranès-occità també és llengua oficial”, i va afegir que “com  que no han aconseguit acabar amb la immersió i amb TV3 amb l’aplicació del 155, ara ho intenten per altres bandes”.  Per la seva part, la portaveu del PSC, Inma Fernández, manifestava que, “sempre hem estat d’acord amb la immersió. És més, sense ells potser avui no tindríem el català”. Finalment, l’alcalde tancava la discussió manifestant que “com a pare em sabria greu que separessin els alumnes per la llengua”.

En l’apartat d’informe de regidories, el regidor d’Hisenda, Alejandro Costa Urigoitia, va explicar la liquidació del pressupost de l’Ajuntament a l’exercici 2017. “Premià de Dalt es manté com un dels municipis menys endeutats del paí, amb un 7%, i som capaços de tancar l’exercici amb superàvit fruit de la prudència a l’hora d’elaborar els números i de diferenciar els ingressos extraordinaris, per tant puntuals, dels corrents”, explicava Costa. 

Finalment, els precs i preguntes de l’oposició al Govern van ser sobre mitjans de comunicació, seguretat ciutadana, via pública i La Poma BikePark.

 

Below Content Viewlet

Document Actions