Humana recupera 15 tones de roba usada a Premià de Dalt durant el primer semestre de 2018
Above Content Body
Content Core
Humana Fundació Poble a Poble és una organització que des del 1987 que promou la protecció del medi ambient mitjançant la reutilització del tèxtil i que duu a terme programes de cooperació a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia, i també d’ajuda local al territori més proper. A Premià de Dalt ha recuperat 15.070 kg de tèxtil usat al municipi durant el primer semestre del 2018, el que representa un lleuger augment respecte al mateix període de l’any anterior (15.004 kg).
Aquest registre equival a 31.200 peces de roba a les quals Humana dona una nova vida i que són introduïdes de nou al mercat mitjançant la reutilització o el reciclatge. Les peces procedeixen dels contenidors on s’hi diposita la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no utilitzem i als quals Humana dóna una segona vida. El servei de recollida del tèxtil és gratuït i representa un estalvi important en les despeses de recollida i eliminació dels residus sòlids urbans.
La reutilització i el reciclatge del tèxtil contribueixen a l'estalvi de recursos naturals, la protecció del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic. Les 15 tones recollides de gener a juny representen un estalvi de 47 tones de CO2 a l’atmosfera, cosa que el planeta agraeix.
Un actiu que genera progrés
Àgata Soler-Roig, responsable de l’àrea de Recollida d’Humana a Catalunya, agraeix la solidaritat dels veïns i veïnes i el suport del Consistori: “Quan augmenta la recollida selectiva del residu tèxtil també ho fan les possibilitats de reutilitzar aquests articles o bé de recuperar-ne les matèries primeres. El residu tèxtil esdevé un recurs amb una segona vida amb què contribuïm a la sostenibilitat del planeta. La roba de què ens desfem és un actiu que, gestionat amb vocació social, es converteix en motor de progrés a Catalunya i de generador de fons per a la cooperació al desenvolupament a l’hemisferi Sud”.
Adverteix, però, que “encara queda molt camí per a recórrer”. L’Agència de Residus de Catalunya afirma que només es recupera el 8,3% de la roba que els catalans rebutgem anualment, “la qual cosa significa que administracions, organitzacions i ciutadania hem d’esforçar-nos més per aconseguir una major consciència sobre la importància de col·locar el residu tèxtil en el contenidor adequat perquè tingui una segona vida”, afegeix. I és que el potencial d'aprofitament del residu tèxtil és molt elevat: més del 90% de les peces usades són susceptibles de tenir una segona vida a través de la reutilització o el reciclatge. Passar d'un model d'economia lineal a circular és imprescindible per a la sostenibilitat de la indústria de la moda i, per extensió, per al planeta.
Jerarquia de gestió de residus
La roba dipositada en els contenidors d'Humana té dues destinacions: el 69% es tracta a la planta de preparació per a la reutilització de l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental) i la resta es ven a empreses de reutilització i reciclatge. Les peces tractades a la planta tenen les següents destinacions:
- El 63% es prepara per a la reutilització: el 15% es destina a les botigues de moda sostenible d'Humana a Catalunya i el 48% s'exporta, principalment a l’Àfrica, on és venut a preus de mercat per a generar-hi recursos per a la cooperació al desenvolupament.
- El 28% es troba en un estat que no en permet la reutilització i es ven a empreses de reciclatge per a què elaborin altres productes (mantes, aïllants o draps per a la indústria d'automoció).
- L’1% són residus impropis (plàstics, cartrons, altres) que es posa en mans de gestors autoritzats corresponents.
- El 8% s'envia a un centre de tractament de residus per a disposició final: són productes que no es poden reutilitzar, ni reciclar ni valoritzar energèticament.
Sensibilització
Cooperació per al Desenvolupament i Protecció del Medi Ambient són la base del treball d'Humana des del 1987. Humana aposta també per la sensibilització i conscienciació de la ciutadania a través de TEIXITS EDUCATIUS, el seu Programa de Sensibilització
Aquest programa està format per un conjunt d'activitats basades en aspectes com la prevenció de residus, la reutilització de tèxtil i la sostenibilitat global.
Els programes estan dirigits bàsicament a la població escolar ((Alumnes i les alumnes de Primària 5 i 6 i de Secundària), les seves famílies i a d'altres col.lectius locals amb sensibilitat cap a aquestes iniciatives.
Us el podeu descarregar AQUÍ
Què fa Humana amb la roba usada?
Sobre la Fundació Humana
Humana Fundació Poble a Poble promou des del 1987 la protecció del medi ambient a través de la reutilització del tèxtil i desenvolupa programes de cooperació a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia així com de suport local al territori més proper. La Fundació duu a terme campanyes de sensibilització entorn de la importància de la reutilització i el reciclatge de tèxtil per a la protecció del medi ambient i com a font de recursos per a la cooperació als països del Sud. Té més de 550 treballadors. Forma part de la Federació Humana People to People, que agrupa a organitzacions de 30 països.