Notícies

Navigation Bar

La Creu Roja obre diferents comptes bancaris per a fer aportacions als afectats pel terratrèmol d'Haití i coordina diverses accions

Above Content Body

Content Core

terratrèmol haití 1 Haití patia el 12 de gener un fort terratrèmol de 7 graus en l´escala de Richter, a només a 15 Km de la capital del país, Port-au-Prince, i només a 10 quilòmetres de profunditat. El fet que l'epicentre se situï tan a prop de la superfície també fa més devastadors els efectes del terratrèmol. El primer balanç provisional del govern haitià indica que s´han registrat més de 100.000 persones víctimes mortals.

També s'han produït forts danys materials, que han afectat edificis com el del palau presidencial, diversos ministeris i algun hospital. La FICR també confirma que han resultat danyades tant la seu de la Creu Roja a Haití, com la d'altres organismes internacionals. La regió més afectada del país és la província “Oest”. En aquesta regió, hi viuen 2,2 milions d'habitants, segons fonts de la Oficina per a la Coordinació d'Afers Humanitaris (OCHA). A més de la capital del país, altres de les ciutats més afectades pel terratrèmol són: Bras Droit (a 11km de l'epicentre), Au Silence (14km), Aboni (15km), Henry (2km), P_tionville (18km) i Bellevue (13km).

Les necessitats i l'actuació de la Creu Roja

Les necessitats immediates identificades a la zona afectada són: la recerca i rescat de víctimes, la salut d'emergència, aigua i sanejament, allotjament d'emergència, logística i telecomunicacions. La FICR ha fet una crida per valor de 6,8 milions d'euros per a les accions d'ajut humanitari a la zona afectada per donar assistència, en primer terme, a 20.000 famílies damnificades pel terratrèmol. Inicialment, la FICR també ha destinat més de 335.000 euros a través del Fons de Reserva per al Socors en Casos de Desastre (DREF).
El Moviment Internacional de la Creu Roja està en permanent coordinació amb els organismes de l'ONU que estan desplegant accions d'ajut humanitari a la zona afectada i amb altres entitats que treballen a les regions damnificades. Des de la FICR, també s'han activitat nombrosos equips d'emergències (en telecomunicacions, logística, relief, unitat de cures bàsiques a salut, aigua i sanejament), davant de la previsió que siguin desplegats.

Ajut humanitari des de Catalunya i des de l´Estat espanyol

La Creu Roja a Catalunya i a nivell estatal estan participant també en les tasques d'ajut humanitari a la zona afectada, en estreta col·laboració amb la FICR i amb la Creu Roja a Haití i a la República Dominicana. A nivell autonòmic, la Creu Roja també col·labora amb l´Agència Catalana de Cooperació (ACCD), mentre que, a nivell estatal, ho fa amb l´Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID).

La Creu Roja a Catalunya realitza un enviament d'ajut humanitari que consta de materials d'aixopluc, com ara mantes, tendals de plàstic, kits de cuina i d'higiene i dipòsits d´aigua. Els materials procedeixen del Magatzem d'Acció Humanitària i d'Emergències de la Creu Roja a Catalunya, situat a la comarca de l'Anoia, i es transporten via aèria al Carib. L'enviament és possible gràcies al conveni enter la institució i l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. Abertis i Caixa Terrassa també donen suport a aquest magatzem.

La CRE també ha alertat fins a 500 persones, entre personal de la seva delegació permanent al Carib i els membres de les ERU's davant de la possibilitat que es despleguin aquests equips. També s´han desplaçat aquest 13 de gener dos membres més de la unitat d´emergències amb experiència a Haití per donar suport a la delegació permanent.

CRE compta amb delegacions permanents a Haití i a la República Dominicana. Des d´aquest darrer país, ja s´ha preparat un primer convoi amb ajuda humanitària bàsica amb bidons d´aigua, kits de cuina i mosquiteres per a prop de 500 famílies de Haití, a més vehicle 4x4 amb articles no alimentaris, com kits de cuina i jerry cans.

Comptes d'emergència per l terratrèmol d'Haití

Below Content Viewlet

Document Actions