Notícies

Navigation Bar

L’obertura de portes del nou CAP i l’edifici nou per a l’Institut-Escola Santa Anna protagonitzen el Ple de març

Després de dos anys, ahir es va recuperar la presencialitat en les sessions plenàries

Above Content Body

Content Core

Familiars i alumnes de l’Institut-Escola Santa Anna van venir a peu des del centre a l’Ajuntament de Premià de Dalt per a reclamar que es fes realitat l’edifici de nova construcció a un terreny del costat de l’escola en lloc de posar barracons al pati.

Just abans del ple, l’alcalde, Josep Triadó, i la regidora d’Ensenyament, Josi Duran, van estar dialogant amb part de la comitiva que era a la plaça de la Fàbrica i se’ls va traslladar que el nou edifici es començarà a fer en breu, un cop se signi el conveni amb la Generalitat de Catalunya que establirà que l’Ajuntament li avança els diners per a fer possible el més aviat possible un edifici nou en un terreny adjacent al centre. Josep Triadó explicava que “amb aquest edifici es completarà primària i secundària i si anys després les necessitats canvien, es podrà utilitzar per a altres serveis educatius”. L’alcalde feia autocrítica i explicava que “tot el procés es podria haver fet millor”.

Obertura del nou CAP al maig

Josep Triadó també va donar en el ple una notícia llargament esperada: al maig obrirà portes el CAP Premià de Dalt Víctor Català. L’equipament donarà servei a 16.000 persones de Premià de Dalt i Premià de Mar i es mantindrà obert el Consultori mèdic de la carretera d’Enllaç.

Nou bus llançadora

La regidora de Transport, Inma Fernández, també anunciava que entre maig i juny a Premià de Dalt hi haurà una nova línia de bus als matins de dilluns a divendres per a enllaçar amb el bus que té parada a la rotonda de les Flors (Illa Fantasia) i que va directe a Barcelona. Aquesta nova línia és gratuïta per a la ciutadania ja que va a càrrec de la Generalitat, mentre que  l’Ajuntament de Premià de Dalt únicament pagarà els títols. El bus llançadora ha estat una petició directa del Consistori feta a l’inici de l’any 2020 però que va quedar aturada amb la pandèmia.

Declaració institucional per a condemnar la invasió russa a Ucraïna

En el decurs del Ple es va aprovar per unanimitat aquesta declaració que prèviament s’havia consensuat a la junta de portaveus.

Des de l’àmbit d’Economia, es va donar compte del compliment dels terminis de pagament de les operacions comercials i del període mig de pagament pel que fa al 4t trimestre del 2021. També es va aprovar la modificació número 2 del Pressupost Municipal amb un traspàs de 95.000€ del capítol 5 al capítol 1, i amb un canvi en el procés de pagament dels ajuts socials a persones vulnerables per aconseguir agilitzar-los al màxim.  Hi van votar a favor tot els grups municipals, a excepció de Crida Premià de Dalt que es va abstenir. En canvi, s’aprovava per unanimitat l’increment retributiu del 2% del personal de la Corporació, amb efectes d’1 de gener de 2022. 

També es va aprovar la modificació de la plusvàlua per a l’exercici 2022. Després que el Tribunal Constitucional declarés aquest impost com a il·legal, es duia a Ple la modificació del càlcul d’aquest impost. El regidor d’Economia, Alejandro Costa Urigoitia, explicava que “el contribuent podrà escollir un dels dos mètodes de càlcul” i va deixar clar que “aquest Govern no està d’acord amb aquest imposti que considerem no hauria d’existir sinó que hauria de ser una contribució que l’Estat espanyol hauria de liquidar a les corporacions locals”. I és que la plusvàlua és la 3a font d’ingressos de l’Ajuntament de Premià de Dalt. Per aquest motiu, l’oposició va votar abstenció defensant el seu sentit del vot en què no podien votar en contra de les arques municipals.

Planejament urbanístic

L’aprovació del text refós II de la modificació del Pla especial del Patrimoni en l’àmbit de la finca “Can Font” i “Can Tecla Sala” es presentava perquè la propietat vol construir un hotel de luxe o una residència geriàtrica d’alt nivell. David Expósito de Cs argumentava la seva disconformitat “perquè es descatalogarà la finca per a fer un hotel o residència de luxe” i recordava que “la finca és un bé cultural d’interès local (BCIL)”. Carlos Garcia de la Crida també s’hi mostrava en contra, “cal fer una revisió global del planejament, no només algunes peces”, i afegia que “ni l’hotel ni aquest tipus de residència són necessitats urgents per a la població. I som contraris a descatalogar patrimoni”.  Quim Fornés des d’ERC es mostrava en la mateixa línia, “ens oposem a aquesta manera de descatalogar patrimoni”. El portaveu del Govern, Carles A. Medina aclaria que “la finca en cap cas es descataloga. Es tracta d’un àmbit de la part inferior del terreny que no està vinculada amb el BCIL, el qual es manté”. I afegia “és una iniciativa privada del 2013 que decideix què vol fer a la seva propietat i en què els diferents organismes han anat aprovant el procés”.

El punt es va aprovar amb els vots favorables del Govern (junts i PSC) i els vots contraris dels tres grups de l’oposició (ERC, Crida i Ciutadans).

També va prosperar l’aprovació inicial de la modificació puntual del POUM en l’àmbit de Can Costa que consistia en petites modificacions que no afecten la visual dels tres edificis que s’hi estan construint. CS es mostrava en contra “de modificacions del POUM que només beneficien algunes zones i no tot el poble”; des de la Crida s’hi van oposar  segons deia Carlos Garcia “perquè no és el nostre model de poble.

La modificació urbanística de Can Costa es va tirar endavant amb els vots a favor de Junts i PSC; el vot en contra de Crida Premià de Dalt i l’abstenció d’ERC i Ciutadans.

Col·laboració amb el Consell Comarcal del Maresme

Amb l’única abstenció de Cs, es va aprovar la delegació parcial de competències al Consell Comarcal per a executar dos projectes, “promoció de la Salut” i “Millora del manteniment en les zones verdes”, contractant dues persones (Auxiliar administratiu i peó brigada).

Finalment, es va aprovar per unanimitat un conveni amb el Consell Comarcal del Maresme per a desenvolupar el projecte “La ruta de la Guerra Civil al Maresme”. Concretament, es senyalitzarà la colònia Les Acàcies on la Neus Català va tenir cura dels nens orfes de Negrín, 182 infants provinents d’altres llocs de l’Estat que també estaven en guerra.

Mocions

ERC presentava inicialment 3 mocions però finalment una d’elles la va deixar sobre la taula, concretament, la que tenia per objecte declarar Premià de Dalt com a municipi de llibertat LGTBIQ, ja que el portaveu del Govern va informar que el 30 de març es presenta a Canet de Mar el Protocol Comarcal LGTBIQ, un document en què hi ha participat la responsable tècnica municipal d’Igualtat, i que l’Ajuntament preveu adherir-s’hi.

La 1a moció feia referència al Dia de les Dones i el portaveu d’ERC explicava que “no podem passar de llarg en una violència que pateixen les dones pel sol fet de ser dones”. David Expósito des de Cs es mostrava crític amb els republicans “posin remei des de la Generalitat on vostès governen” i reclamava “un Pacte contra la violència masclista”. Des de la Crida es manifestava “la discriminació positiva és garantir el dret a la igualtat” i recordava que “encara hi ha molt a fer”. La moció no va prosperar. ERC i Crida van votar-hi a favor, Cs es va abstenir i el Govern (junts i PSC) hi va votar en contra adduint en paraules del seu portaveu Carles Medina que “ja tenim un full de ruta en igualtat”. 

Tampoc va tirar endavant la moció d’ERC per a la participació de Premià de Dalt en la Mostra Literària del Maresme. Quim Fornés va defensar la importància de l’esdeveniment per a fomentar l’escriptura en català entre els estudiants. Cs va criticar que el concurs es fes únicament en català, “la seva obsessió pel català no els deixa veure més enllà”; mentre que la Crida tot i els seus dubtes -manifestats pel regidor Jaume Batle- va avançar el vot a favor d’aquest grup municipal. Carles Medina va manifestar que el Govern es prenia la moció com a prec ja que abans cal veure la seva idoneïtat i oportunitat i que voldrien consultar tant les escoles com la Biblioteca. Així doncs, ERC i Crida van votar a favor; CS es va abstenir i Junts i PSC van votar en contra.

Crida Premià de Dalt també presentava inicialment dues mocions però una d’elles, la del dret a l’empadronament, la va deixar sobre la taula. La que sí es va debatre va ser la que demanava un servei de bus que connectés Premià de Dalt amb Barcelona i una aposta el transport públic, però com que a l’inici del Ple l’alcalde ja va anunciar que aquest servei es posarà en marxa passat Setmana Santa, el Govern la va votar en contra ja que segons el seu portaveu “no podem tenir-la en consideració perquè recull el que farem”. Així doncs, Junts i PSC van votar en contra; Cs es va abstenir i Crida i ERC van votar-la a favor però no va prosperar.

La darrera moció al Ple del mes de març la va presentar el Grup Municipal de Ciutadans. Feia referència a un servei de taxi a demanda per a tots els veïns del poble. El regidor taronja va explicar que “a la junta de portaveus ens vam assabentar del servei llançadora que entrarà en funcionament”. Crida va destacar que “hi ha altres prioritats quant a transport, per exemple, que el bus funcioni el diumenge”.  Fornés des d’ERC valorava que “l’abast és excessiu i difícil calcular-ne el cost”. I des del Govern es deia que “amb el bus llançadora, la moció queda en segon pla”. La moció doncs no es va aprovar perquè només hi va votar a favor Ciutadans; Crida es va abstenir i Junts, PSC i ERC van votar-la en contra. 

Renúncia de Jèssica Carrillo, regidora d’ERC

La regidora va informar al Ple de la seva renúncia, tot agraint al personal municipal la seva tasca i alhora la dels seus companys i companyes de grup municipal. De moment ERC es queda amb 2 dels seus 3 càrrecs electes fins que es tramiti l’acta del regidor/a que substituirà la Jèssica Carrillo, previsiblement, en el proper Ple ordinari que serà al maig.

Precs i preguntes de l’oposició al Govern

ERC va formular 6 preguntes i 4 precs. Va demanar sobre l’aparcament de vehicles a l’av. Pedra Blanca; obres del carrer de la Cisa en el trem entre l’av. Caritat i el camí de la Font; excrements de gossos a la via pública; conveni signat entre INCASOL, l’Ajuntament i la Societat Municipal La Pinassa; subvencions a les escoles públiques i construcció del nou edifici de l’Institut-Escola Santa Anna. 

També va fer 3 precs. Sobre les bandes sonores reductores de velocitat a les cruïlles del torrent de Santa Anna; la tanca col·locada damunt el camí de la Costa i sobre els actes que programa l’Ajuntament pel 8 de Març, Dia de les Dones. En aquest prec, el regidor republicà Quim Fornés i la regidora d’Igualtat van pujar el to del seu diàleg. Fornés suggeria un altre tipus d’obra de teatre que empoderés les dones i en què es denunciés la desigualtat com fa Sant Jaume amb ‘Dones i Humor’“. I demanava també que “un dels pocs espectacles de teatre que subvenciona l’Ajuntament sigui en català”. Josi Duran va replicar fent referència a l’èxit de públic de Las Raras “l’aforament complet al Teatre de Sant Jaume”, alhora que es va queixar de l’absència de les dues regidores d’ERC als actes del 8M. També va manifestar que “em sembla una manca de respecte el menystenir una companyia de teatre i el públic”. Fornés demanava “que llegeixis i entenguis el que llegeix i no em tergiversi” tot afegint que “els toros també omplen i Telecinco amb Crónicas Marcianas també omplia però això no li dona l’etiqueta de qualitat”. La regidora d’Igualtat tancava el debat dient “això ho dius tu i la senyora que la va venir a veure”.

Crida Premià de Dalt va formular 4 precs que feien referència al tros sense vorera de la carretera de Premià de Mar; jardineres de metall instal·lades a la mateixa via a l’alçada del parc Felicià Xarrié; estat de l’asfalt a La Floresta i sobre el manteniment del parc de La Bòbila.

Finalment, el grup municipal de Ciutadans va fer 5 preguntes al Govern sobre el CAP Víctor Català, projecte de l’Institut-Escola Santa Anna, robatoris en el municipi, càrrec de confiança del Sr. Josep Font i sobre els desperfectes a l’edifici del barri del Remei.

Sessió íntegra del Ple

 

Below Content Viewlet

Document Actions