Notícies

Navigation Bar

L’Ajuntament combat les ocupacions mafioses

Es crea una comissió de caràcter transversal amb la participació dels Serveis Jurídics, Acció Social i Seguretat Ciutadana

Above Content Body

Content Core

La primera acció ha estat la redacció d’un protocol per donar sortida, d’una manera real i ràpida, a conflictes tant en l’àmbit humà com en l’àmbit judicial. Ara s’hi inclourà la darrera instrucció de la Fiscalia General de l’Estat en què es vol agilitzar els desallotjaments dels ocupes en els casos de violació i usurpació pacífica d’un domicili.

L’alcalde, Josep Triadó, explica que “des del Govern volem enviar un missatge clar als veïns que som conscients de la problemàtica”, i afegeix, “a Premià de Dalt ens preocupa el tema i volem actuar-hi de manera coherent, diferenciant les ocupacions fruit d’una necessitat social respecte aquelles que són provinents d’una màfia o d’un frau, tal i com ens hem trobat darrerament”. En aquest sentit, sempre es vetllarà per garantir els drets a l’habitatge i una vida digne a través del departament d’Acció social.

Actuació per la via administrativa

El protocol municipal elaborat se centra en l’actuació per la via administrativa. Un informe dels Serveis Tècnics municipals en què s’exposin el risc de vulnerabilitat, salubritat o deficiències estructurals de l’edifici ocupat, podrà motivar el desallotjament de l’habitatge ocupat de forma preventiva.

Actuació per la via penal

D’altra banda, s’estudiarà cada cas per a executar les ordres dictades per la Fiscalia General. En aquest sentit, la principal novetat de la seva darrera instrucció és que els fiscals demanaran que es desallotgi de seguida l'habitatge, com a mesura cautelar mentre no es resol el cas, quan hi hagi indicis sòlids d'un delicte de violació o usurpació de domicili i es puguin verificar els perjudicis per al legítim usuari de l'immoble. Un altre canvi és que a l'hora de demanar el desallotjament cautelar, els fiscals no només tindran en compte les víctimes directes, sinó també els veïns a qui el delicte ocasioni un perjudici.

Violació i usurpació

El document de la Fiscalia diferencia entre violació i usurpació. En el primer cas es refereix quan s'ocupa un habitatge que és una primera o segona residència on el propietari hi fa la seva vida privada i hi té la seva intimitat. Usurpació té a veure, en canvi, amb immobles i habitatges que no són la llar de ningú perquè estan buits o deshabitats.

D’altra banda, el Govern Municipal estudia mesures en l’àmbit fiscal per tal de pressionar a entitats bancàries i/o grans tenidors a què, ràpidament, posin en venda o lloguer els seus habitatges per tal de prevenir possibles ocupacions.

Below Content Viewlet

Document Actions