Notícies

Navigation Bar

L’Ajuntament denuncia la destrucció d’un forn del s. XIX als Mossos d’Esquadra

El forn destruït era un element de l'arqueologia industrial dedicar a fabricar empelts d'arbres fruiters i situat a la propietat privada de Can Nolla

Above Content Body

Content Core

Els Mossos d’Esquadra han obert diligències arran la denúncia feta el passat 10 de febrer per part del Consistori davant uns fets vandàlics que han provocat la destrucció d’un forn de fabricar empelts del segle XIX, catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local.

Els fets van succeir el 4 de febrer quan una persona veïna de Premià de Dalt va alertar al Museu que passejant per l’entorn de la Cisa va veure que el forn en qüestió estava enderrocat per una màquina excavadora que havia deixat marcades les rodes al terreny com a evidència. El forn d’empelts d’arbres fruiters es trobava en una zona de Can Nolla de difícil accés, plena d’esbarzers i matolls.

L’Ajuntament de Premià de Dalt va reaccionar ràpidament. La Policia Local s’hi va desplaçar l’endemà per aixecar acta i precintar la zona. També van anar-hi l’Antoni Martín, del Servei d'Arqueologia de la Generalitat de Catalunya, el regidor de Territori, Carles A. Medina, i l’Imma Gimferrer, directora del Museu de Premià de Dalt. La directora detalla en el seu informe que “el forn destruït datava del s. XIX i que servia per a fabricar empelts”. A banda d’aquest informe, l’arquitecte municipal també n’ha redactat un en què ha GEO referenciat el forn, confirmant que es troba a l’àmbit urbanístic de Can Nolla -qui té constituïda una Junta de Compensació de Propietaris- i detallant que s’hi va accedir amb una maquinària rodada de petites dimensions que va provocar l’enderroc d’una petita construcció preexistent.

Amb aquests informes i fotografies dels fets succeïts, l’Ajuntament presentava denúncia als Mossos d’Esquadra -que disposa d’una secció especialitzada en patrimoni arqueològic- per si corresponia obrir les diligències oportunes, les quals ja s’han obert. El Consistori també ha demanat a la propietat de Can Nolla que informi de les persones responsables de la destrucció d’aquest bé patrimonial. El regidor de Territori, Carles A. Medina, lamenta els fets ocorreguts i assegura que “l’Ajuntament de Premià de Dalt no ha donat cap llicència d’obres en aquests terrenys i ens costa d’entendre què feia una petita excavadora en una camí que no duu enlloc”, i afegeix que “arribarem fins al final per aclarir els fets perquè som molt curosos amb el nostre patrimoni i la seva protecció”.

Què són els Béns Culturals d’Interès Local (BCIL)?

Són els béns immobles integrants del patrimoni cultural que, tot i la seva significació i importància, no compleixin les condicions pròpies dels béns culturals d’interès nacional, però que cal preservar i mantenir com a identificadors del municipi. Estan inclosos en el Catàleg del Patrimoni Cultural Català.

Below Content Viewlet

Document Actions