Notícies

Navigation Bar

KAP i Andreu Buenafuente guanyen el XIV Premi Internacional d'Humor Gat Perich

Els propers dies 13 i 14 de març se celebrarà el lliurament del Premi, a Premià de Dalt i Barcelona

Above Content Body

Content Core

Logo Perich sense Concessions Seguint el camí iniciat ara farà catorze anys en record i homenatge a l'humorista Jaume Perich, aquest any han estat el reconegut dibuixant Jaume Capdevila “Kap”, i el periodista, humorista i  productor Andreu Buenafuente, els escollits pel jurat el passat dijous 12 de febrer, com a guanyadors d'aquesta edició. Anteriorment havien estat premiats humoristes com Gila, Mingote, Fer, Pepe Rubianes, Kim, Joaquim Muntañola, i Marjane Satrapi i Máximo Sanjuan en l'edició anterior.

KAPJaume Capdevila 'Kap'  (Berga, 1974), llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, fa d´acuditaire a la premsa. Amb el pseudònim «Kap» signa els seus acudits i caricatures a La Vanguardia, Mundo Deportivo, Regió 7 i d´altres publicacions. Diversos llibres apleguen els seus acudits, des de Sense Kap ni peus (1997) fins a El Maragallato (2006), passant pels quatre volums de la col·lecció Pelotazos, que recullen les millors vinyetes que ha fet al diari esportiu Mundo Deportivo. També ha realitzat il·lustracions per llibres ben diversos i ha participat en mostres d´humor nacionals i internacionals.

Com a teòric de l´humor gràfic, ha realitzat diversos treballs i recerques sobre aquesta matèria. En destaquen l´exposició Trazos. Un siglo de ilustración y buen humor en Mundo Deportivo, al Centre Cultural de Caja Madrid de Barcelona, que també es va dur a d´altres ciutats, com Granada o París; Muntañola. L'art de riure, l´art de viure, amb l´Obra Social de la Caixa de Sabadell; o Tísner a la biennal d´humor gràfic Humoràlia de Lleida. L´any 2002 va realitzar un exhaustiu repàs al panorama de l´humor gràfic a la premsa catalana a la publicació digital Tebeosfera. I ha col.laborat amb la Universidad de Alcalá de Henares i la Universitat Autònoma de Barcelona en activitats relacionades amb l´humor gràfic.

Andreu Buenafuente, XIV Premi Gat Perich Enguany, però, tal com en la darrera edició, no només hi ha un guardonat, sinó que també s'ha volgut reconèixer la trajectòria professional en el món audiovisual de l'humorista Andreu Buenafuente.

Andreu Buenafuente (Reus, Tarragona, 1965) humorista, presentador i productor, és també actualment el vicepresident de la cadena de televisió La Sexta. També és el fundador de la productora audiovisual El Terrat, des d´on ha produït i creat un bon nombre de diferents formats televisius. Va començar en el món del periodisme el 1982, a Radio Popular de Reus (COPE), en esports. El 1989 va presentar un programa propi a la SER Catalunya, El Terrat. Va fundar El Terrat, una empresa pròpia dedicada a la «producció televisiva, radiofònica, publicitària i cibernauta», amb el nom del programa que presentava a  la ràdio.

Les seves primeres aparicions televisives foren a TV3  com a col·laborador de Miquel Calçada "Mikimoto" en el seu programa Persones humanes i posteriorment en d´altres cadenes.  L'èxit va seguir a TV3 amb programes com Sense Títol el 1995, Sense Titol 2 el 1996, i sobretot amb el late show La Cosa Nostra el 1999 i Una Altra Cosa el 2002. Al juny de 2004  Buenafuente va acceptar l'oferta d´Antena 3 TVper treballar a nivell nacional en una línia similar i l´any 2007 anuncia que el seu programa Buenafuente es trasllada a La Sexta, mantenint el mateix nom i el mateix format.

En el món del teatre ha dirigit diverses obres i també ha fet algunes incursions en el món del cinema. Ha col·laborat en els diaris El País, Diari de Tarragona, Sport, Nou Diari, i La Vanguardia, així com en El País Semanal, Dominical ByN, en alguns dels quals encara participa. Té també editats diversos llibres que recopilen els seus enginyosos monòlegs.

Al llarg de la seva carrera ha obtingut multitud de premis, entre ells el Premio Ondas. El 2007 va  rebre la notícia que havia obtingut el premi Micrófono de Oro, el qual es va negar a recollir per haver estat atorgat també al periodista de la cadena COPE, Federico Jiménez Losantos. També fou guardonat amb el premi com a millor presentador juntament amb El Gran Wyoming a vertele.com i més recentement, el 2008, va guanyar el Premio ATV.

El Premi Internacional d´Humor Gat Perich l´atorguen representants dels principals diaris del país (l´AVUI, El Periódico, La Vanguardia, El País, El Mundo, l´ABC, El Punt i El Diari de Girona), des de fa catorze anys.

La cerimònia de lliurament del premi enguany té dues dates importants. El divendres 13 de març es farà un acte institucional amb l´assistència dels guanyadors a Premià de Dalt, on s´inaugurarà l´exposició Perich sense concessions i s´atorgaran els premis del Concurs de Còmic, que organitza la Biblioteca Jaume Perich i Escala.
Finalment, el dissabte 14 de març es farà el lliurament oficial del premi Gat Perich als guardonats. Enguany la cerimònia se celebrarà al Centre de Convencions de Barcelona i també com l´any passat es convida els assistents a l´acte a fer el trajecte amb vaixell.

Below Content Viewlet

Document Actions