Notícies

Navigation Bar

Ja és aquí el Dia de la Internet Segura!

Amb el lema ‘A Internet, amb civisme’, aquest 11 de febrer se celebra el Dia de la Internet més Segura per promoure l'ús responsable i segur d'Internet i les noves tecnologies, especialment entre infants i adolescents

Above Content Body

Content Core

Cada any, el segon dia de la segona setmana del segon mes –enguany, 11 de febrer– se celebra el Dia de la Internet més Segura (Safer Internet Day, #SID) a tot el món per promoure l'ús responsable i segur d'Internet i les noves tecnologies, especialment entre infants i adolescents.

Durant el Dia d'Internet més segura, que compta amb el suport de la Comissió Europea, més de 130 països reflexionen i col·laboren en la creació d’una Internet millor, fomentant una cultura de seguretat a la xarxa que permeti evitar riscos i actituds incíviques. Les activitats s'adrecen a infants i joves però també a pares, mares, professors, educadors i treballadors socials, així com a empreses i responsables polítics.

El Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT) compta amb el programa Internet Segura que treballa per sensibilitzar la ciutadania –especialment els menors i adolescents, els pares i mares i els professionals de l’ensenyament– sobre la importància d’aplicar bons hàbits a l’hora de navegar per la Internet i utilitzar les xarxes socials.

Consells

 • No obriu ni respongueu missatges de mòbil o correus electrònics que us semblin sospitosos (desconfieu-ne encara que imitin el logotip o les senyes d'identitat d’una empresa, d'un organisme oficial o d'una entitat bancària). Alguns indicis per detectar missatges fraudulents són:
 1. No en coneixeu el remitent.
 2. Contenen arxius adjunts comprimits o executables (acabats en .exe).
 3. Estan mal redactats, són en llengües estrangeres o bé el text sembla una traducció automàtica.
 4. Els enllaços (si n’hi ha) apunten cap a una adreça diferent a la que indica el text.
 5. Us demanen dades personals o bancàries.
 • Vigileu amb els arxius adjunts i amb els enllaços que us arribin de remitents desconeguts. Podrien apuntar cap a pàgines fraudulentes per captar les vostres dades personals –el que s’anomena phishing o pesca de dades– o per instal·lar-vos programes maliciosos en el telèfon o en l’ordinador.
 • No faciliteu dades bancàries (número de compte, claus d’accés) o dades personals (telèfon, adreça, DNI) per correu electrònic o en formularis web d'origen poc clar.
 • Descarregueu les aplicacions mòbils només en les botigues oficials.
 • Eviteu connectar-vos a xarxes Wi-Fi obertes (sense contrasenya) de les quals no en conegueu el propietari.
 • Instal·leu, tant a l’ordinador com al mòbil o la tauleta, un programa de protecció per a virus, correu brossa, etc.
 • Si penseu que podeu ser víctimes d'un delicte relacionat amb la navegació per internet, en qualsevol de les seves possibilitats, denuncieu-ho a la comissaria dels Mossos d’Esquadra més propera. Per a qualsevol aclariment podeu escriure a l'adreça electrònica internetsegura@gencat.cat

 

Below Content Viewlet

Document Actions