Notícies

Navigation Bar

Fre als habitatges d'ús turístic: limitació de cinc anys a les llicències

La nova normativa s'aplicarà a 260 poblacions, entre elles, Premià de Dalt

Above Content Body

Content Core

Una regulació pionera a Catalunya elimina les llicències de pisos turístiques eternes i imposa l’obligació de renovar-les cada cinc anys amb un permís que emetran els ajuntaments. La normativa, aprovada en el Consell Executiu d’aquest dimarts, entrarà en funcionament a 262 municipis que concentren 95.000 pisos turístics, el 90 % del total.

Topall de 10 pisos turístics per cada 100 habitants

Els consistoris només podran donar llum verda si el planejament urbanístic justifica que hi ha prou sòl per a habitatges. Les llicències estaran limitades a un màxim de 10 habitatges turístics per cada 100 habitants. A Premià de Dalt aquest tipus d’habitatges necessitaran llicència urbanística prèvia. El municipi no sobrepassa el topall d’habitatges turístics decretat.

De la declaració responsable a la llicència

La nova normativa endurirà de forma significativa els tràmits per als  habitatges d’ús turístic que hi ha en 262 municipis de Catalunya. En els propers cinc anys, l’ajuntament haurà de decidir quants apartaments turístics permet i si renova els títols actuals.

Sancions greus per no tenir llicència

Tenir un pis turístic sense la llicència es considerarà una infracció urbanística subjecte a “sancions greus”. El decret llei ha volgut evitar l’efecte crida i entra en vigor de manera immediata després de publicar-se al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Què passa amb els habitatges turístics ja existents?

Els propietaris tindran un marge de 5 anys per demanar la llicència urbanística i l'autorització turística. Si no ho fan en aquest temps, hauran de cessar l'activitat. En aquests cinc anys, els ajuntaments hauran d'haver actualitzat el planejament urbanístic i, per tant, estar en condicions de donar resposta a aquestes sol·licituds. Ara bé, els propietaris de pisos turístics existents podran demanar a l'ajuntament una pròrroga de cinc anys més si acrediten que no poden compensar les pèrdues patrimonials.


 

Documents:

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya publica avui el Decret llei que regula els habitatges d'ús turístic a 262 municipis.

 

Below Content Viewlet

Document Actions