Notícies

Navigation Bar

Els Mossos d’Esquadra traslladen consells per a evitar robatoris a l’interior de domicilis

Mossos i Policia Local van donar consells preventius alhora que van demanar la col·laboració ciutadana

Above Content Body

Content Core

Dilluns 9 d’abril va tenir lloc una xerrada a càrrec de Mossos d’Esquadra a persones veïnes de Premià de Dalt d’una banda per a traslladar-los consells per a prevenir robatoris i de l’altra per a informar-los de la importància de la col·laboració ciutadana per tal d’agilitzar la tasca de la Policia de Catalunya. L’acte va tenir lloc a la sala de plens de l’Ajuntament, amb l’assistència de l’alcalde, Josep Triadó, el cap de l'Àrea Bàsica Policial (ABP) dels Mossos d'Esquadra de Premià de Mar, Bonaventura Comas, una agent de l’pOficina de Relacions amb la Comunitat i el sotscap de la Policia Local, José María Sevillano.

El cap de Mossos va explicar que els robatoris a l’interior de domicilis acostumen a produir-se a l’horari d’hivern quan menys hores de sol hi ha. Concretament, de 18 a 21 hores i que els lladres eviten trobar-se persones dins de les cases perquè judicialment canvia molt i un robagtori amb violència suposaria penes de presó.

Robatoris tipus a Premià de Dalt

Bonaventura Comas va informar el públic que els robatoris perpetrats a Premià de Dalt són a càrrec de grups de dues nacionalitats, albanokosovar i xilena i que els fan en molt poc temps, entre 5 i 10 minuts, màxim. El seu modus operandi és entrar a les cases escalant al primer pris o bé obrint portes correderes d’alumini. Quant a material, s’emporten joies, rellotges i diners en metàl·lic defugint la teconologia com a mòbils o tauletes perquè són més fàcils de rastrejar.

La Policia també ha pogut comprovar que els lladres van amb guants per a evitar deixar empremtes i amb passamuntanyes per a evitar que les càmeres instal·lades en algunes cases en permetin la seva identificació visual. Com a consell, el responsable de l’ABP de Premià de Mar va destacar “si decideixen instal·lar càmeres a casa, sobretot comprovin prèviament la reva ressolució perquè sovint hem detectat que les imatges no ens aporten informació perquè lper manca de qualitat són borroses”.

Els agents van explicar que els robatoris a interior de domicilis són el tendó d’Aquil·les del Baix Maresme “tot i que només representen un 9% dels delictes comesos però creen molta alarma entre la població”, explicava el cap dels Mossos. Quant a estadístiques, l’any 2017 van haver 70 persones imputades/detingudes, mentre que en el que portem de 2018 n’hi ha hagut 34.


Col·laboració i comunicació diària entre Mossos i Policia Local

Des de Mossos d’esquadra es va incidir en la col·laboració permanent amb les Policies Locals de tots els municipis i va destacar una experiència pionera que s’ha portat a terme a Premià de Dalt. Es va impartir una sessió informativa al personal municipal que treballa al carrer (brigada, recollida de residus i neteja viària) per a detectar possibles marques, vehicles o indeeividus en actitud sospitosa als carrers del poble, i comunciar-ho a Mossos. 

També es va destacar com a bona pràctica la instal·lació de càmeres de seguretat a les entrades i sortides del terme municipal perquè permeten reduir temps en les investigacions quan es detecta algun vehicle ja denunciat o sospitós. Aquestes, els controls policials conjunts de Mossos i Policia Local i el vol d el’helicòpter que disposa de càmeres tèrmiques són les diferents eines de què disposen els cossos de seguretat per a lluitar contra els robatoris.

Finalment, l’agent mosso de l’Oficina de Relacions amb la Comunitat va explicar a les persones assistents a la xerrada diferents maneres de descobrir possibles marques dels lladres per a saber si som a casa o no i mesures de seguretat que podem instal·lar-nos. També va recomanar tancar amb doble volta de clau la porta de casa, no deixar-nos finestres obertes i promoure comunicacions amb els veïns (per exemple un grup de whatsApp) per a traslladar qualsevol cosa estranya que veiem a la Policia Local o trucant al 112.

Consells per evitar robatoris

Què fer després de patir un robatori?

 

Below Content Viewlet

Document Actions