Notícies

Navigation Bar

El sistema de trasplantaments de Catalunya bat rècords el 2023

Les llistes d'espera per rebre un trasplantament a Catalunya són les més baixes del món, aquestes dades evidencien el molt bon estat del sistema

Above Content Body

Content Core

Catalunya ha tancat l'any 2023 amb xifres rècord de donació i trasplantament d'òrgans, que segueix sent líder i referent mundial en aquest àmbit, amb una mitjana de 3,8 intervencions quirúrgiques al dia. De fet, Catalunya té una de les taxes de trasplantaments més altes del món, amb 176 intervencions per cada milió d'habitants.

Aquestes dades mostren la solidesa del sistema de trasplantament d’òrgans del país, on més d'un miler de persones s'han beneficiat d'un òrgan en els 1.393 trasplantaments que s'han fet el darrer any, i 14.387 han rebut algun teixit dels recollits i distribuïts pel Banc de Sang i Teixits.

 

Dades dels trasplantaments

La majoria de trasplantaments d'òrgans que s'han fet el 2023 han estat de ronyó (976), davant dels de fetge (226), pulmó (102), cor (56) i pàncrees. Els hepàtics, però, han estat els que més han pujat (un 11,3%), seguits dels cardíacs (un 3,7%) i els renals (un 2,9%). Els de pàncrees s'han mantingut estables i els de pulmó han baixat un 4,7%.

Pel que fa als centres, l'Hospital Vall d'Hebron ha liderat un any més el nombre d'intervencions, amb 399. L'han seguit l'Hospital Clínic de Barcelona, amb 347 trasplantaments, i el de Bellvitge, amb 291.

També ha augmentat la donació d'òrgans, tant en vida com de donants morts.

 

Sense donants no hi ha trasplantaments

L’OCATT i el Sistema de Salut de Catalunya han destacat la generositat i la solidaritat dels donants i de les seves famílies que, gràcies al seu gest altruista, han fet un regal de vida i d’esperança a moltes persones que ho esperaven. També han reconegut la feina i el compromís de tots els professionals sanitaris i no sanitaris vinculats al procés de donació i trasplantament que han contribuït a l’assoliment d’uns resultats excel·lents a Catalunya.

 

Fes-te donant!

Vols ser donant? El primer pas és compartir amb els teus familiars i amics la teva voluntat de ser donant. Per deixar-ho en constància també es pot emplenar el carnet de donant, redactar el document de voluntats anticipades o activar la casella de donació a La Meva Salut. Per a més informació sobre fer-te donant pots consultar-ho aquí.


 

Perquè fer-se donant?

Below Content Viewlet

Document Actions