El Protocol per a l'abordatge de la violència masclista ja és una realitat
Above Content Body
Content Core
El text aborda la violència masclista des del punt de vista dels drets de les dones per garantir la seva autonomia i llibertat, tal com estableix la Llei 5/2008. Prenent de referència la definició d'aquesta llei, la violència masclista és la que s'exerceix contra les dones com a manifestació de la discriminació i de la situació de desigualtat en el marc d'un sistema de relacions de poder dels homes sobre les dones i que, produïda per mitjans físics, econòmics o psicològics, i que inclou amenaces, intimidacions i coaccions, tingui com a resultat un dany o un patiment físic, sexual o psicològic, tant si es produeix en l'àmbit públic com en el privat.
Contingut del text:
- Redefineix el concepte de violència i n'amplia els àmbits (parella, familiar, laboral, social i comunitari)
- Incorpora diferents nivells d'intervenció (sensibilització-prevenció-detecció-atenció-recuperació)
- Defineix les situacions d'urgència a través de la valoració amb eines objectives
- Concreta la funció de cada servei municipal i el seu rol específic en casos de violència masclista
- Estableix un llenguatge comú entre els/les professionals
- Especifica l'actuació a efectuar en cada àmbit
La Presidenta de l’Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, ha explicat que: “El protocol és un document estratègic que articula un circuit local per a coordinar els diferents serveis que atenen les dones maltractades”, i alhora ha felicitat l’Ajuntament de Premià de Dalt “pel segon protocol, ja que el primer era del 2011, i la seva lluita constant contra la violència masclista i els seus efectes”. La regidora d’Acció Social, Isabel Sola, ha recordat que: "Els ens locals hem estat pioners en el desplegament de mesures per a la intervenció i suport a dones en situació de violència masclista i així hem de seguir”. Finalment, l’alcalde, Josep Triadó, ha tingut paraules d’agraïment a la Comissió tècnica, “tant per la seva implicació com per la bona feina” i ha afegit que, “el protocol persegueix dos objectius, d’una banda millorar l’atenció a les dones maltractades, i de l’altra, sensibilitzar la societat sobre aquest xacra que patim arreu”.
El document coordina els diferents serveis municipals implicats en casos de violència masclista (Acció Social, cossos de seguretat, centres educatius, serveis de salut...) i en garanteix l'eficàcia. També estableix actuacions específiques respecte a la infància maltractada i en presumpta situació de desemparament, les persones grans, en cas de violència filio parental, en l'àmbit laboral i en l'àmbit social o comunitari.
En la presentació telemàtica del Protocol, s'han passat vídeos de l'Escola Santa Anna i de l'INS Valerià Pujol i Bosch en què els alumnes han treballat el problema de la violència masclista i com combatre-la.