Notícies

Navigation Bar

El Pressupost 2021 inclou la digitalització de les aules dels centres públics amb portàtils o tauletes

Salut, Acció Social, recuperació econòmica i Educació són els àmbits prioritaris del pressupost 2021 que concentra tots els recursos a superar la crisi de la Covid-19.

Above Content Body

Content Core

El Ple Municipal extraordinari celebrat dilluns 10 de desembre de forma telemàtica ha aprovat de forma inicial el Pressupost General de l'Ajuntament de Premià de Dalt per a l'exercici 2021. Els seus eixos fonamentals són la resposta a les necessitats generades pels efectes de la pandèmia mitjançant el reforç de 4 àmbits: 

  • Salut.
  • Acció Social.
  • Foment de l’ocupació/suport a les empreses (accions per afavorir la reactivació econòmica).
  • Educació.

El regidor d’Hisenda, Alejandro Costa Urigoitia, va explicar els grans números del pressupost municipal per al 2021, que va definir com a “realista i ajustat a aquest moment excepcional” i va afegir que “moltes de les competències no són nostres però som nosaltres qui donem aquests serveis perquè els ajuntaments ja sabeu que són la primera línia d’infanteria al servei de la ciutadania”.

Amb una despesa 11.650.000 euros, el pressupost de l’any vinent disminueix 350.000 euros respecte el del 2020 per la baixada d’ingressos tant d’administracions superiors com perquè el Govern municipal no apuja cap impost, “a diferència del que han fet molts altres ajuntaments”, explicava el regidor d’Hisenda.

Digitalització de les aules dels centres públics

Les dues àrees més afectades per la pandèmia, Salut i Acció Social, s’incrementen en 100.000 euros. Les partides d’Educació pugen 250.000 euros perquè es tira endavant la digitalització de les aules en lloc del banc de llibres tradicional. El regidor d’Economia, explicava que “aquesta acció no la fem només pel context de pandèmia, sinó que és una eina fruit del compromís d’aquest govern amb l’Agenda 2030”, i afegia “toca invertir en recursos que millorin la qualitat educativa de les nostres escoles, per tant, volem eradicar l’esquerda digital garantint que tot l’alumnat dels centres públics tindran accés a un ordinador, tauleta o pissarra digital per a seguir el curs amb plena normalitat”.

El canvi de model de recollida de residus a la recollida porta a porta també està previst amb el Pressupost 2021, i segons explicava el regidor, “referma també el nostre compromís contra el canvi climàtic ja que és un sistema que multiplica la recollida selectiva i alhora augmenta els beneficis econòmics ja que es deixen d’incinerar tones de residus de la fracció rebuig”.

La digitalització de l’administració local també augmenta en 60.000 euros (+18%), “amb la voluntat de continuar aquest camí per a donar una resposta més eficient i més eficaç a la ciutadania i apropar-nos encara més a la gent”, explicava Alejandro Costa.

Els arguments de l’oposició

David Expósito, de C’s, lamentava que “es portin junts el Pressupost municipal i el de la Societat Municipal La Pinassa, i que s’inverteixi en entitats com ara Òmnium Cultural, l’ANC o el Consorci de Normalització Lingüística”. Expósito es va mostrar crític amb que gran part del pressupost es destinés a “sous i seguretat social”.  El regidor de la formació taronja també va manifestar que “tot i que coincidim en les àrees on invertir, no en la quantitat que s’hi destinen i, per tant, el meu vot serà en contra”.

Carlos Garcia de Crida Premià de Dalt va reclamar més participació de l’oposició en el pressupost municipal i va dir que “és difícil fer una valoració dels números perquè no tenim les propostes detallades per escrit”. El regidor va explicar que el seu grup comparteix algunes de les propostes del Govern però que tenen visions diferents”. Tot i que inicialment els dos regidors van enunciar el vot en contra, després de la intervenció del regidor d’Economia, un dels dos vots va variar a abstenció ja que Alejandro Costa es va comprometre a estudiar les noves propostes de Crida Premià de Dalt que encara no havia vist.

Quim Fornés, el portaveu d’ERC, va valorar positivament l’esforç quant a inversions en les àrees més afectades per la Covid-19, “que són les que sempre hem defensat”. El regidor va explicar que el Pressupost acaba sent un projecte o avantprojecte perquè després hi ha modificacions del document. El regidor va afegir que “tampoc hauríem de defugir d’endeutar-nos si és perquè no pateixi ningú”. Tot i lamentar el poc temps disponible per a estudiar els números del Govern, va decantar-se per votar abstenció argumentant que “us fem un vot de confiança amb l’abstenció perquè sabem que no bloquegem res”.

En el torn de rèplica, el regidor d’Economia va agrair a ERC “no posar-se de perfil en una situació que requereix alçada política”. Quant a C’s, Costa va etzibar-li que “vostè sempre reclama treballar per al poble però quan té l’oportunitat el que fa és parlar en clau nacional”, i va afegir “el meu consell és que comenci a sumar per assolir un benefici global per a la ciutadania”. Quant a les queixes de C’s sobre els diners que es destinen a personal municipal, el regidor d’Hisenda va ser molt contundent en afirmar que “no ens han salvat els polítics sinó els servidors públics”. Alejandro Costa va explicar que 2en el context econòmic actual en què baixen els ingressos només hi ha tres opcions. Endeutar-nos, pujar els impostos o redistribuir els recursos sense afectar els serveis essencials, i aquesta ha estat la nostra opció, la mateixa que es va prendre per a superar la crisi del 2008”. El regidor que defensava el pressupost, va dir al regidor David Expósito que “si no ho fem nosaltres, ningú ajudarà les famílies de Premià de Dalt”, i es va preguntar “on és C’s en aquesta pandèmia? Perquè  de les 19 propostes que vostè va presentar, 13 estaven recollides en el pressupost”.

El regidor Alejandro Costa va reiterar a la Crida la voluntat del Govern de dialogar i va agrair el to cordial de la formació.  També va donar les gràcies a ERC perquè s'hi sumés en uns moments tan difícil, “i pel to emprat perquè crec que donem una bona imatge en aquests temps en què ens toca a tothom estar a l’alçada”.

L’alcalde, Josep Triadó, detallava que “hem adaptat el pressupost 2019 a la realitat del 2020 i ara hem intentat que el pressupost sigui flexible per tal que ens permeti anar adaptant-lo a aquesta incertesa provocada per la pandèmia de la qual no sabem ni com ni quan sortirem”. Triadó va destacar que “no s’apugen els impostos i que l’IBI a Premià de Dalt és de mitjana un 30% més baix que a poblacions similars”. Pel que fa al projecte municipal de digitalització de les aules, l’alcalde va destacar que “l’Ajuntament garantirà a tot l’alumnat dels centres públics del poble un portàtil o tauleta i, si hi ha nous confinaments, també les connexions”.

El pressupost municipal doncs es va aprovar amb 11 vots a favor (Junts i PSC), 4 abstencions (3 d’ERC i 1 de la Crida) i 1 vot en contra de Ciutadans i un altre de la Crida. 

En el mateix punt de l’ordre del dia, s’incloïa la plantilla i el catàleg de llocs de treball de la Corporació per a l’any 2021. Es va aprovar amb els 11 vots a favor del Govern i l’abstenció de tota l’oposició (ERC, Crida i C’s).

 


 

 

 

Below Content Viewlet

Document Actions