El poeta Marcel Riera presenta a Premià de Dalt el seu darrer llibre, "Llum d'Irlanda", el dissabte 24 de març
Above Content Body
Content Core
La presentació del llibre, Premi Carles Riba 2011, tindrà lloc dissabte 24 de març, a les 12 del migdia, a Can Claramunt (Riera de Sant Pere, 138). Presentarà la publicació en Francesc Parcerisas, poeta, traductor (amb diversos premis) i crític literari i que també va ser director de la Institució de les Lletres Catalanes entre 1998 i 2004, coordinador de la Generalitat de Catalunya per a l'Any del Llibre i la Lectura 2005 i president de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.
L'acte és fruit de la col·laboració entre l'Ajuntament de Premià de Dalt, la Biblioteca Jaume Perich, Arts i Lletres i P de Poesia.
MARCEL RIERA. Nascut a Badalona l’any 1956, en Marcel Riera viu a Premià de Dalt i és un dels promotors de la programació cultural “P de Poesia” del municipi. El premi Carles Riba l’ha aconseguit amb el poemari “Llums d’Irlanda”, inspirat en aquest país i en què homenatja grans veus anglosaxones (Yeats, McNeice, Kavanagh o Seamus Heaney). El 53è premi Carles Riba acosta el lector a una pàtria petita i partida, a una llengua oprimida, als seus paisatges, a les seves poesies... a tot un poble que tant pot ser Irlanda com podria ser... Catalunya. Fins ara, Marcel Riera només havia publicat dos reculls, “Lluny” (Viena, 2006) i “L’edat del coure” (Viena, 2008), amb el que va guanyar el premi Vila de Martorell de Poesia l’any 2007.
Cal recordar que l'escriptor de Premià de Dalt Valerià Pujol (1952-1992) també aconseguia el Premi Carles Riba l'any 1983 per "La trista veu d'Orfeu i el Tornaveu del Tàntal".
SÍNTESI: La llum d'Irlanda ens arriba de lluny però sembla propera, com si anar-hi -o llegir els seus poetes- fos un viatge... sense sortir de casa. Irlanda és una illa i un món: potser el de la millor literatura europea del segle XX. Una pàtria petita i partida, assetjada per un veí totpoderós. I la seva llengua és una illa dins d'una illa. I ens n'arriba la llum: la dels fanals, la de les bicicletes, la de les fogueres, la dels estels, la de l'escriptori, la dels fars... Un diàleg entre els records i l'escriptura que els fa reviure, una rememoració d'un paisatge que es contraposa a un altre, la memòria com a eina per bastir el present, el dolor pel pas del temps i sempre la llengua que permet identificar-se amb altres veus sense deixar de ser qui som. Inspirat pels clàssics moderns anglosaxons hi ressona sobretot la veu d'Auden, però també les de MacNeice, Yeats, Kavanagh, Heaney... i fins i tot les cançons de Van Morrison o els Waterboys. Aquest és el present del meu país, així és com la meva Irlanda cada dia reneix: lluny de mi, dintre meu. Aquest vespre la neu cau damunt les teulades de Dublín, implacable, i travessa la llum dels fanals dels carrers -ja prou esmorteïda-, i s'amuntega al terra engelabrit i tomba sobre el temps i les pàgines i els records, sobre tot allò que es bellugava i que ara no existeix.
Presentació a Can Claramunt (24 de març) Fitxer: presentacio_llumdirlanda.pdf Format: Acrobat-PDF |