Notícies

Navigation Bar

El Ple recolza la Declaració institucional amb motiu del 25N

Un acord que provenia de la Junta de Portaveus celebrada el 13 de novembre de 2023

Above Content Body

Content Core

El Ple ordinari celebrat dilluns 20 de novembre va fer pública aquesta Declaració per a l’eliminació de la violència vers les dones. La va llegir la regidora d’ERC, M. Júlia Riera.

Es va ratificar el Decret d’Alcaldia de data 22 de juny de 023 relatiu a la creació de la Comissió Assessora de la Junta de Govern Local. En aquest punt el regidor de la Crida, Jaume Batlle, manifestava que “el que cal fer és buscar una altra manera de retribuir les coses”. Joan Baliarda des de Veïns també defensava seure’s i parlar de les retribucions dels regidors, del Pla de Mandat i del nou Pressupost municipal. El portaveu del Govern, Ramon Golart, recollia ambdues opinions per a parlar-ne el més aviat possible. Som Impuls/Junts, PSC i Veïns van votar a favor mentre que ERC i Crida es van abstenir.

També va tirar endavant l’aprovació del Conte General corresponent a l’exercici 2022. El regidor d’Economia i Hisenda, Alejandro Costa, va explicar que “la seva aprovació, normalment, és entre juliol i setembre però aquest any s’ha endarrerit per les eleccions”. Va explicar que hi ha sis diferents nivells de fiscalització del Compte General, entre els quals, la Sindicatura de Comptes i el Tribunal de Cuentas. Des de la Crida, el seu regidor Jaume Batlle va demanar que com ja es fa en el pressupost i les ordenances s’elaborés algun power point perquè els polítics i el veïnat entenguin millor un tema que ja és prou complicat. Quim Fornés des d’ERC  es va queixar dels desajustos del Compte, va dir que “no acabem d’entendre la discrepància entre la foto inicial i la foto final” i va afegir “demanem que es faci una millor planificació”. Joan Baliarda, portaveu de Veïns, va exposar “si la informació es presentés de forma més treballada, tothom l’entendríem millor”. Alejandro Costa va respondre a ERC que “la informació que se’ls va fer arribar és la que toca” i va afegir “a 30 de setembre estem al 90% d’execució del pressupost, el que és un bon resultat”. El punt el va tancar l’alcalde, Josep Triadó, que va manifestar “des de sempre, fem una previsió prudent de les despeses i pessimista dels ingressos”.

 

Mocions

Som Impuls/Junts i Crida van presentar una moció en defensa de la sanitat pública de Premià de Dalt i Premià de Mar.  L’alcalde va explicar que s’havia reunit amb la Comissió per la Sanitat Pública de Qualitat -alguns dels seus integrants eren al Ple- per acordar presentar la moció que demana:

  • Crear una nova Àrea Bàsica de Salut amb la població de Premià de Dalt i la població de Premià de Mar des de la carretera de Vilassar i fins a Vilassar de Mar. Aproximadament, per a uns 20.000 habitants.
  • Instar la Conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya a què doti de recursos econòmics, materials i de personal apropiats a la realitat sanitària de Premià de Dalt i Premià de Mar.
  • Recuperar la visita presencial amb el metge de capçalera, amb un marge inferior a 48 hores, per a situacions no urgents ni rutinàries.
  • Que tornin els metges especialistes que teníem al CAP Premià de Mar i amb l’equipament necessari perquè el seu treball sigui eficient
  • Dotar d’urgències les 24 hores i metges especialistes al CAP Víctor Català de Premià de Dalt

La moció va ser aprovada per unanimitat de tot el plenari.

Som impuls/Junts també va presentar una moció de suport a l’exconseller Miquel Buch i el sergent Lluís Escolà i aquesta va ser aprovada per tots els grups municipals a excepció del PSC. El seu regidor Ginés Marín va explicar que “el nostre grup sempre vota abstenció en aquest tipus de mocions perquè separem la política de la justícia”.

ERC inicialment havia presentat una moció per aturar el genocidi a Palestina però es va acordar retirar-la amb la voluntat de consensuar-ne una altra amb la resta de grups polítics municipals en el proper Ple ordinari.

Crida Premià de Dalt en va presentar una per a demanar l’absolució de l’Andreu, veí de Premià de Dalt condemnat per les protestes per l’empresonament de Pablo Hásel, i de la resta de persones encausades per causes similars. Jaume Batlle va explicar que “ha estat condemnat a una pena desmesurada de 3 anys i un dia de presó per uns suposats aldarulls que no va fer. De nou els fets policials es tornen a contradir. els fets policials es contradiuen”. Batlle va denunciar “una persecució política de l’Andreu”. La moció es va aprovar amb el vot a favor de tots els grups menys el Socialista que es va abstenir.

Finalment, Som Impuls/Junts presentava una moció per urgència sobre la necessitat d’un finançament adequat dels ens locals. La moció l’han elaborat les dues entitats municipalistes, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya, i es va aprovar per unanimitat. L’alcalde, Josep Triadó, va explicar que “els ajuntaments estan ofegats econòmicament i els nous ingressos que està rebent l’Estat de les elèctriques, les benzines i el gas no està repercutint en la millora econòmica dels ajuntaments”. La moció es va aprovar per unanimitat de tots els grups.

 

Precs i preguntes de l’oposició al Govern

ERC va fer un prec sobre el local de l’oposició i cinc preguntes sobre l’IE Santa Anna, l’aparcament i acampada de vehicles camperitzats, la conservació de la masia de la Cisa, les entitats locals i el consum d’aigua i les obligacions del Pla especial de sequera.

Crida Premià de Dalt va realitzar diferents preguntes relatives a les restriccions en la instal·lació de plaques solars.

 

Sessió íntegra del Ple 20/11/2023 via Premià de Dalt Media

Below Content Viewlet

Document Actions