Notícies

Navigation Bar

El Govern convida els partits a asseure's per consensuar una reforma fiscal verda

El portaveu, Carles A. Medina, recorda que un dels eixos prioritaris del Govern és la transició ecològica i que espera comptar amb totes les forces polítiques per a fer-la realitat

Above Content Body

Content Core

Jèssica Carrillo Montalvo és la nova regidora del grup municipal d’Esquerra Republicana des del Ple del dilluns 17 de febrer. Ella és la persona que substitueix en Josep Font després que aquest renunciés al càrrec en el ple del mes de desembre. 

El Ple també va nomenar l’Eulàlia Puig com a Jutge de Pau suplent amb els vots favorables de tots els regidors i regidores (15) a excepció dels dos representants de la Crida que es van abstenir.

Suport al MHP Quim Torra i a l'Oriol Junqueras

El ple ordinari va aprovar una moció de rebuig a les resolucions de la Junta Electoral Central (JEC) en relació a la inhabilitació del President de la Generalitat, Quim Torra, i la negació de la condició d’eurodiputat a Oriol Junqueras. El text, acordat per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM), va ser presentat per Junts x Premià de Dalt i va rebre el suport d’ERC i la Crida -ambdós portaveus van defensar la llibertat d’expressió-, l’abstenció dels socialistes -argumentant que el conflicte polític no es resol amb la seva judicialització- i el vot en contra de Ciutadans que ja va avançar que la impugnaria perquè va en contra d’una sentència del Tribunal Suprem.

Més mocions però només prospera una

El Ple de la Corporació va aprovar, i per unanimitat, la moció que presentava el Govern per a rebutjar la supressió dels jutjats de violència masclista. En la proposta es lamenta que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi desenterrat una proposta del 2016, que es va aconseguir aturar gràcies a les mobilitzacions feministes, per centralitzar els jutjats de Violència contra la Dona, i fer desaparèixer aquesta competència a escala local en determinats casos. En altres paraules, es tracta de fer ‘comarcals’ les competències. L’excusa és la poca càrrega de feina d’alguns d’aquests jutjats, tot i que previsiblement comportaria la sobrecàrrega d’altres, i sense resoldre les retallades que aquests jutjats locals han estat patint en els últims anys. 'La distància, a més, podria augmentar la impunitat dels delictes i la seva escalada en nivell de gravetat', alerta el document aprovat per tots els grups.

Esquerra va presentar dues mocions i la Crida una altra però cap d’elles va prosperar tot i rebre el suport dels grups de l’oposició. La primera demanava  la instal·lació d’autoconsum  amb energia solar fotovoltaica  al sostre de l’edifici de l’Ajuntament de Premià de Dalt per a després instal·lar-ne a altres edificis públics. El portaveu d’ERC, Quim Fornés, explicava ‘la necessitat que Premià de Dalt contribueixi a un món més just i sostenible. David Expósito (C’s) recordava la importància dels acords de l’Agenda 2030 i proposava instal·lar energia eòlica a Sant Mateu. Mentre, des de la Crida es recordava que ‘vivim en situació d’emergència climàtica i nosaltres portem 4 anys demanant aquest tipus de propostes’. El portaveu del Govern, Carles Medina, recordava que 'a l'eix 5 del nostre programa electoral ja ens comprometíem a fer un poble sostenible, connectat i acollidor i treballar amb els criteris ODS'. I afegia que 'per aixo hem encarregat a la Diputació que ens recomani mitjançant un estudi tècnic la millor manera d'instal·lar plaques fotovoltaiques al poble'. El portaveu va assegurar que la voluntat del Govern és la d'integrar totes les propostes per a fer-ho realitat de la forma més consensuada possible'.

L’altra moció d’ERC demanava la promoció d’instal·lacions d’autosonsum amb energia fotovoltaica. Fornés d’ERC sol·licitava acabar amb el monopoli de les grans elèctriques promovent les energies renovables al poble; Expósito de C’s, que l’Ajuntament fes un esforç per aquesta aposta verda; i Jaume Batlle de la Crida se sumava a la proposta reclamant treballar tots a una, govern i oposició, per a modificar les ordenances fiscals i les possibles bonificacions per l’ús de renovables. El sentit del vot va ser el  mateix en ambdues mocions. Van rebre el suport de Ciutadans, la Crida i Esquerra, mentre que Junts per Premià de Dalt i PSC van votar en contra explicant però que des del Govern aposten per una taula de diàleg amb la participació de tots els grups municipals on debatre la modificació i bonificacions de les ordenances fiscals en matèria de sostenibilitat i energia verda per a fomentar-la entre els veïns i veïnes de Premià de Dalt.

La darrera de les mocions del ple la va presentar a Crida i feia referència a avançar en la lluita contra l’LGBTI-fòbia a Premià de Dalt. La proposta va rebre el suport d’ERC i Ciutadans, mentre que PSC i Junts per Premià de Dalt  hi van votar en contra, argumentant el portaveu del Govern, Carles Medina, que es tracta de mesures interessants  a  debatre i treballar tot junts per arribar a un consens en la Taula d’Igualtat de Premià de Dalt que està finalitzant-se.

Precs i preguntes de l’oposició al Govern

ERC va preguntar sobre la Biblioteca Jaume Perich i Escala, la pista exterior coberta annexa al pavelló i la situació de l’escola – institut Santa Anna; i va formular un prec relatiu a la mesa de diàleg sobre temes d’educació especial.

La Crida va fer 4 preguntes sobre els pressupostos, instal·lació de ressalts a la Riera de Sant Pere, can Mercadal i el web municipal i portal de la transparència.

El proper Ple de la Corporació tindrà lloc dilluns 16 de març a les 19.30 hores.

Below Content Viewlet

Document Actions