El Ple aprova per unanimitat la ubicació del mercat ambulant a La Petanca del barri Santa Anna – Tió
Above Content Body
Content Core
Després de l’aprovació de les actes de les sessions anteriors, concretament la número 8, 9 i 10, i de la lectura del despatx oficial, en què la secretària municipal informa al Ple dels acords assolits i decrets aprovats a la Junta de Govern Local, les regidores i regidors del Govern van explicar les novetats de les seves delegacions.
Inicialment, estava previst el sorteig dels membres de les meses electorals per a les Eleccions al Parlament del dia 14 de febrer de 2021 però com que aquestes s’han posposat al 30 de maig, el punt es va retirar de l’ordre del dia.
Des de l’àmbit de Cultura, es va aprovar inicialment el Reglament regulador de la gestió documental de l’Ajuntament. Un document que té per objectiu regular i assolir els principals pilars de l’Administració pública: la transparència, la interoperabilitat, l’eficàcia i l’eficiència. Com va explicar el regidor de Cultura, Ramon Golart, “tota la documentació que genera o ha generat l’Administració ha de ser assequible per a la ciutadania i altres administracions -òbviament, preservant sempre els deures i els drets de la Llei de Protecció de Dades Personals- i ha de permetre la tramitació i l’accés de forma àgil i eficaç. I va afegir, “a banda de l’accés, també ha de permetre la conservació de tots els expedients que la Llei estableix que s’han de conservar, i ha de tenir unes polítiques d’eliminació de documents per tal de no generar muntanyes de papers o de fitxers electrònics intranscendents”. Aquest punt va prosperar per unanimitat, explicant els diferents portaveus dels grups municipals el seu suport a la transparència i a l’accés a la informació.
També es va aprovar per unanimitat de tot el plenari l’aprovació inicial del canvi d’ubicació del mercat dels dimarts per tal d’instal·lar-lo, definitivament, a La Petanca del barri Santa Anna-Tió. El regidor de Promoció de la Vila, Carles A. Medina, va explicar que la valoració de les persones clientes i paradistes del lloc era molt positiva, tant en vendes, com en logística com en visibilitat ja que a diferència del que passava quan estava ubicat a al torrent Canari, ara és visible des de la carretera de Vilassar i més a prop d’un altre barri com és La Floresta el que fomenta nous clients potencials.
Mocions dels grups municipals
Junts per Premià de Dalt, PSC, ERC i Crida van presentar una moció de l’entitat Plataforma per la Llengua en defensa de la unitat de la llengua catalana. La moció va ser durament criticada pel regidor de Ciutadans, David Expósito, qui va manifestar que “vostès s’apropien del valencià i del mallorquí amb l’objectiu d’adoctrinar”. Jaume Batlle de la Crida va posar èmfasi “en l’obligació de defensar la unitat de la llengua catalana que forma part del nostre Patrimoni cultural”. El portaveu d’ERC, Quim Fornés, denunciava l’intent de C’s de fragmentar la societat i recordava que “convivim a la perfecció catalanoparlants i castellanoparlants” tot recordant que “les llengües no són de ningú i alhora són patrimoni de tothom”. El portaveu del Govern, Carles A. Medina, retreia al regidor Expósito que “ens ha dit manipuladors, mentiders, adoctrinadors i supremacistes, el que fa més evident encara que hem de lluitar més que mai per la nostra llengua i la seva unitat”. La moció va ser aprovada per tots els grups municipals a excepció de Ciudadanos que va votar en contra.
Davant la crida del sector esportiu per l’aturada de les activitats a causa de la pandèmia, els grups municipals que conformen el Govern (Junts i PSC) van presentar de forma conjunta una moció de suport a la petició dels Consells Esportius de Catalunya per declarar l’activitat física com a bé essencial, moció que va ser aprovada amb els vots de tot el Plenari a excepció d’ERC que es va decantar per l’abstenció. Concretamen
t, el text demana la qualificació de l’esport com a bé essencial per la importància que aquest té a l’hora de promoure la salut física i el benestar emocional de la ciutadania. També es demana a la Generalitat que el pla de xoc proposat garanteixi la continuïtat de la pràctica esportiva en futures restriccions. C’s va votar a favor i el seu regidor va explicar que ho feia per coherència ja que el seu partit havia presentat una proposta en el mateix sentit al Parlament de Catalunya. Crida Premià de Dalt també va votar a favor en entendre la importància de l’activitat física amb seguretat mentre que ERC es va abstenir en considerar que no és el moment de votar en contra del que diu el Govern en la situació de pandèmia.
C’s, sense suports en la seva denúncia contra la 'discriminació' del castellà
El grup municipal de Ciutadans va presentar dues mocions. La primera per a rebutjar la ‘discriminació’ lingüística de l’espanyol a Catalunya i garantir l’educació en totes les llengües de l’estat. Segons el seu regidor, David Expósito, l’espanyol està marginat en l'ensenyament i ha criticat a l’entitat que hi ha al darrere de la moció, Plataforma per la Llengua, titllant-la de xenòfoba. Tot augmentant el to, també denunciava els euros que la Generalitat destina a la immersió lingüística, a la televisió pública i altres entitats o mitjans de comunicació que empren el català. El regidor de la Crida, Jaume Batlle, li responia que “el que vostè diu no s’ajusta a la veritat. No sabem en quin món viu, però el nostre no és”. Inma Fernández del PSC va recordar al regidor taronja que “els socialistes no tenim cap problema amb el català i l’hem
defensat sempre”. Quim Fornés des d’ERC afegia que “els plans educatius garanteixen el domini d eles llengües oficials a Catalunya i també una tercera si és possible”. Finalment, el portaveu de Junts, Carles A. Medina deia que “fer nostres els arguments dels nostres companys de Govern i de la resta de grups i no compartim ni el titular de la seva moció”. Aquesta no va prosperar ja que només la va votar favorablement el regidor de C’s, i la resta, en contra.
Pel que fa a la segona moció que presentava Ciutadans, de suport als comerços de Premià de Dalt afectats per les restriccions imposades pel govern de Catalunya, aquesta va ser rebutjada amb els vots en contra de l’equip de govern municipal, tot i els vots favorables de l’oposició. La moció proposava un pla de xoc però el regidor de Promoció de la Vila va manifestar que “ens la prenem com un prec com sempre fem quan són propostes que ja estem treballant”.
Precs i preguntes
El grup municipal d’ERC va presentar 5 preguntes – sobre educació, empreses, Serveis Socials, la nova cap de Serveis a les Persones i les gratificacions rebudes per part del personal de l’Ajuntament- i 4 precs -sobre els horaris dels plens, via pública i la campanya comercial de Nadal. El grup municipal de Crida Premià de Dalt va fer 5 preguntes -vacunació, reobertura dels consultoris mèdics, logística per a les properes Eleccions al Parlament, protocols quant a proves diagnòstiques per al personal i processos de selecció- i un prec relatiu a l’enllumenat. Finalment, Ciutadans va formular 2 precs -sobre els plans de la Diputació de Barcelona i via pública- i dues preguntes, una sobre el Pla municipal Antiokupas i el comerç local.
Sessió completa del Ple Ordinari del mes de gener de 2021